България Север

С водосвет ще бъде открита официално Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“

Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“ ще бъде открита официално с водосвет на 10 ноември, неделя, от 10 часа, информира на среща с журналисти в клуба на БТА Мила Томова – педагог по метода „Монтесори”, собственик и управител на школата.

По думите й възпитателите в новото учебно заведение ще се опитват да репликират това, което става в двуезичните семейства. Школата е за деца от 3 до 6-годишна възраст, защото е доказано, че в първите 7 години се влагат основите на бъдещите личности. Работата с децата е преди всичко по метода „Монтесори”, който през последните години става популярен в страната ни, но в света е известен повече от 110 години и е на първо място по разпространение след традиционната педагогика. Това е индивидуален подход в богата социална среда, децата са поставени в красиво естетично помещение с множество играчки, които имат строго образователна цел, поясни Томова. Според нея малчуганите предпочитат да се занимават с неща, които им помагат да развият някакви умения в различни области и да се развиват всестранно.

Ролята на учителя в тази среда е преди всичко да им покаже каква е правилната употреба, за да могат да се постигнат образователните цели и да проследяват техните интереси в различните области. Необходимо е да се следва индивидуалното темпо на всяко едно детенце и ако то прояви талант в определена сфера, да навлезе в дълбочина.

Стремим се да подготвяме децата за съвременния космополитен живот, имаме материали за основи на програмирането и алгоритмите и за дигитално-медийната грамотност, обявиха от школата. Възпитателите признаха, че използват дигитални устройства като смартфони и таблети за строго образователни цели. В школата се изучава два вида английски език – класически английски и американски английски.

Всяка седмица децата имат различни гост-възпитатели от различни области, които представят по интерактивен начин своите познания. Художници, скулптори, музиканти и певци са част от желаните гости в къщата на децата. 

Новата детска школа не се ограничава само с използване на метода „Монтесори”, включва и други педагогически практики като „Валдорф”, сугестопедия, „Реджо-Емилия”-подход, включително и традиционната педагогика. Залага се изключително и на опазване здравето на децата. Винаги в помещенията има свеж въздух, осигурен от специален въздуховод. Има и бактерицидна лампа с УВ-лъчи, която се включва нощем и почиства микробите. Къщата разполага с две учебни помещения – по-голямото е с капацитет 14 деца, а по-малкото с 8.

Двуезичната школа Къща на децата „Мила Монтесори” ще бъде открита с водосвет на 10 ноември /неделя/ от 10 часа на ул. „Трифон Кунев” в Плевен.

Желаещите да получат предварителна информация за условията в школата могат да се включат в Академията за родители на 9 ноември /събота/ от 10 часа в МОЛ „Панорама” /ул. „Иван Миндиликов” №1/.

Мила Томова e
магистър по предучилищна педагогика със следдипломна квалификация за Монтесори
учител и директор от Софийския университет. Специализирала е в емблематични
Монтесори градини в България и Италия. Има магистратура по европейски бизнес и
маркетинг, проведена в 4 държави. Собственик е и управител на Двуезикова школа
Къща на децата “Мила Монтесори” в Плевен за деца от 3 до 6 г., където методът
Монтесори се надгражда с основи на програмирането и дигитално-медийна
грамотност в условията на двуезикова среда.

Материалът С водосвет ще бъде открита официално Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.