Бизнес и Политика

Движение „Национална кауза“ получи подкрепата на Министерството на икономиката и ИАНМСП

Движение „Национална кауза“ (ДНК) получи подкрепата на министъра на икономиката г-н Емил Караниколов и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в лицето на изпълнителния директор г-н Бойко Таков. Основната мисия на движението е да подтикне българските граждани живеещи в чужбина да се върнат в страната.

Председател на ДНК е г-н Андрей Арнаудов, който се срещна с г-н Караниколов и г-н Таков, на 7 ноември и получи тяхната подкрепа.

В присъствието на министър Караниколов бе подписано двустранно споразумение за сътрудничество между министърът на икономиката г-н Емил Караниколов и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в лицето на изпълнителния директор г-н Бойко Таков и ДНК. Споразумението предвижда Агенцията да съдейства в разпространението на новата инициатива на неправителствената организация за създаване на онлайн платформа, свързваща българи, живеещи в чужбина, с родния бизнес и представяща възможностите в различните региони на България за кариерно развитие и живот, сред българския бизнес и работодателските организации.

Министър Караниколов заяви своето желание да подкрепи инициативата, като представя платформата пред българските общности по света по време на негови официални посещения.

Инициативата Bulgaria wants you” ще стартира в началото на 2020 година, като ще предоставя информация за свободни работни позиции, ще оказва административна помощ при завръщане в конкретен регион и ще представя компаниите и техните ангажименти, които биха поели пред новите си служители.

В специална секция на сайта ще може да се използва и специален калкулатор, който ще дава информация за стандарта на живот в българските области и ще дава възможност за сравняване със стандарта на страната, в която българските граждани живеят.

В рамките на срещата г-н Арнаудов информира, че на 12 ноември, вторник, от 11.00 часа в сградата на Общинския съвет в град Стара Загора ще се проведе първото представяне на „Bulgaria wants you” пред бизнеса в региона.

Той допълни, че проучване на „Маркет Линкс“ е показало, че близо 69% от българите, обмислящи завръщане в страната от чужбина, биха използвали платформата.