България Север

9 ноември – Международен ден за борба срещу расизма

„Кладите не просветляват тъмнината“ – Станислав Йежи Ленц

Международният ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма се отбелязва от 1988 година насам, по инициатива на европейската мрежа за борба с национализма, расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията „Обединени за действия между културите”, която обединява над 550 различни организации от 48 страни. Денят е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи.

На 9 ноември отбелязваме и годишнина на Кристалната нощ. През 1938 година, на тази дата, нацистите извършват погром над евреите в Германия и Австрия. Потрошени са стъклата на повечето еврейски домове и магазини, разрушени са стотици синагоги, над 30 000 евреи са арестувани и хвърлени в концлагери.

Около тази дата всяка година UNITED организира и провежда общоевропейска кампания, за да се отбележи погрома в Кристалната нощ, да протестира срещу нетолерантността и да се покаже, че светът може да бъде друг. Разнообразието и творческата сила на много едновременни дейности на различни нива и из цяла Европа правят кампанията сполучлива.

Материалът 9 ноември – Международен ден за борба срещу расизма е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.