Бизнес и Политика

Производството на облекло заема 7,1% от добавената стойност на преработващата промишленост

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, по време на изложението  за текстил и мода  „ТексТейлърЕкспо“, че през последните години текстилната промишленост е един от най-динамично развитите сектори в България, който изисква  иновации и нови добри идеи.  Той посочи, че 7,1 % от добавената стойност на преработващата промишленост е в сектор производство на облекло. Сред официалните гости на събитието бе и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Зам.-министър Борисов заяви, че текстилният бранш е необходимо да засили иновационния си капацитет, за да бъде по-конкурентоспособен и да повиши сравнителните си предимства. По този повод той подчерта, че фирмите от бранша имат възможност да кандидатстват по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за внедряване и комерсиализация на новите технологии.  Борисов изясни, че общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 115 646 637 лева, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.01.2020 г.

В рамките на изложението зам.-министър Борисов припомни, че предприемачите трябва да се възползват, по-усилено както от възможностите на дуалното обучение, което Законът за професионално образование и обучение предоставя като начин за привличане на млади служители, така и от възможността за създаване на собствени тренировъчни центрове. Според него придобиването на дигиталните умения в служителите, особено в индустрията е приоритет, както на национално, така и на европейско ниво.

В заключение зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пожела ползотворни контакти и синергия между всички участници в специализираното изложение „ТексТейлърЕкспо“.