Бизнес и Политика

Настъпи объркване на азиатските пазари

Цените на акциите на азиатските пазари се объркаха в четвъртък след като Китай публикува отчета за икономическите данни в страната, който се оказа по-лош от очакваното.

Китайският шанхайски композитен индекс (SHCOMP) стартира в зелено, но след  доклада на китайското правителство тръгна надолу  и за кратко време се понижи с 0,2%. Следобед успя да възстанови загубите и леко се повиши.

Продажбите на дребно в Китай нараснаха със 7,2% през октомври в сравнение с година по-рано. Очакваното от анализаторите увеличение обаче бе поне с 7,9%. Междувременно промишленото производство нарасна с 4,7%, което също беше по-малко от предвиденото.

В изявлението придружаващо изнесените данни се посочва още, че налягащият натиск върху икономиката продължава да се увеличава.

Навсякъде в региона хонконгският индекс Hang Seng (HSI) днес се понижи с 0,8%. Това прави над 4% спад до момента на индекса за тази седмица, а градът продължава да се бори с жестоки вълнения.

Cathay Pacific (CPCAY) също отбеляза спад с 1,6%, след като авиокомпанията заяви, че броят на входящите пътници е намалял с 35% на годишна база през октомври и предупреди, че приходите й през втората половина на 2019 г. ще бъдат значително по-слаби от тези през първите 6 месеца на годината.

Tencent (TCEHY) отчете спад с 2.3% в Хонконг, след като китайският социален медиен гигант понесе 13% понижение на нетната си печалба за третото тримесечие на 2019г, което се оказа по-лош резултат от този направен в прогнозите на анализаторите.

Hangzhou Hikvision Digital Technology, най-големият в света доставчик на продукти за видеонаблюдение, отчете спад с 2,3% на фондовата борса в Шенжен. Компанията заяви в четвъртък, че двама висши ръководители са разследвани от Върховия регулатор на ценни книжа в страната, заради предполагаеми нарушения на правилата за оповестяване.

Японският Nikkei 225 (N225) стартира на високи нива, но след това загуби позиция. Причината бе, че третата най-голяма икономика в света отчете по-слаб от очакваното темп на растеж за третото тримесечие.  С това се обяснява и неговия спад с 0,8%.

В същото време индексът Kospi на Южна Корея (KOSPI) нарасна с 0,2%.

Фючърсите на САЩ се колебаеха между малки печалби и загуби по време на азиатските часове за търговия в четвъртък. Фючърсите за Dow (INDU), S&P 500 (SPX) и Nasdaq (COMP) отчетоха спад с между 0,1% и 0,2%.