Бизнес и Политика

Френската централна банка търси анализатор на блокчейн за внедряване на програма за криптовалути

На 16 октомври Френската централна банка отвори работна позиция за специалист анализатор с опит в областта на криптовалутите, крипто- икономиката, теорията на игрите, публичния и частния блокчейн. Работната позиция е причислена към отдела за финансова стабилност и операции на банката. Банката също търси да наеме инженер-разработчик, който да направи проучване за прилагането на блокчейн към ключови банкови функции.

Банката има изискване анализаторът да обменя опит с други блокчейн специалисти в евросистемата, да участва в утвърждаването на блокчейн концепциите, както в банката, така и извън нея. Като негово ключово задължение ще бъде и да открива икономически проблеми, свързани с това как се провежда и осъществява паричната политика.

През декември 2016г. банката стартира проверка на цифровата идентичност, с помощта на идентификационни маркери, управлявани посредством блокчейн, чрез които се установява самоличността на кредиторите в рамките на Единната зона за плащания в евро. Няколко месеца по-късно управителят на банката Франсоа Вилерой де Галхау заяви, че ще открие лаборатория за иновативни технологии, която ще включва стартъпи на блокчейн.

Въпреки разпаления си интерес към технологията стояща в основата на биткойн, през 2018г. Френската централна банка, направи предложение да бъде забранено на застрахователните компании, банковите институции и доверителните фондове да оперират с криптовалути.

В последно време обаче позицията на банката е значително по-смекчена, а заместник- управителят й Денис Боу, отправи призив за глобална регулаторна рамка на криптовалутите по-рано тази година.