България Север, Спорт

Плевенските баскетболисти се завърнаха на победния път

Баскетболистите на „Спартак“ (Плевен) победиха с 96:91 „Черноморец“ (Бургас) след голяма битка в дерби на дъното в НБЛ. Втората победа за плевенчани за сезона дойде в самия край. „Черноморец“ влезе по-бързо в мача и поведе в резултата, и води през по-голяма част от първата четвърт. В края на първите 10 минути „Спартак“ успя да обърне резултата и взе лек аванс. Бургазлии обаче продължиха да играят стабилно и не позволиха да се отвори разлика. С две поредни тройки на Блейк Рейнолдс в средата на втория период „Черноморец“ отново поведе. Последваха 8 поредни точки за“ Спартак“ и плевенчани отново направиха обрат. „Спартак“ завърши полувремето със 7-1, за да се оттегли на почивка при 44:38.

В първите минути след подновяването на играта „Спартак“ хвърли много сили в подкошието и успя да се откъсне с 9 точки преднина. „Черноморец“ успя да свали разликата до 4-5 точки, но през по-голяма част от времето възпитаниците на Александър Дяковски имаха аванс от 7-8 точки.

Бургаският тим не се отказа от битката, но в началото на финалната част вече изостана с 10 точки. 

„Спартак“ като че ли се успокои и „Черноморец“ се възползва веднага със серия от 7-0, която стопи само до 3 точки разликата, при оставащи три минути и половина до края.

С много опит и хладнокръвие Ники Маринов и Константин Коев вкараха две тройки и успокоиха малко домакините, но бургазлии не се предадоха. 

„Спартак“ стигна само до една атака в продължение на минута и половина, а Симеон Русинов вкара страхотна тройка за „Черноморец“ и направи разликата една точка, 54 сек. преди края. Настъпи драма, като Димитър Маринчешки пропусна тройка за плевенчани, но след това Миленко Велкович направи два пропуска от наказателната линия, вместо да обърне резултата. Мартин Маринов от своя страна не сгреши при изпълнението на фаулове от другата страна, но и Джамал Кинг вкара 2/2 след него. Наказателните удари продължиха и с това играта на нерви, в която „Спартак“ се оказа по-стабилен и Ники Маринов с четири от четири наказателни удара подпечата победата. 

И двата състава играха с къса ротация, като „Спартак“ използва 8 души, а „Черноморец“ – 7.

Всички титуляри на домакините записаха двуцифрен актив, като с по 19 точки приключиха Мартин и Николай Маринови, а нов дабъл-дабъл направи Маринчешки с 16 точки и 11 борби.

Материалът Плевенските баскетболисти се завърнаха на победния път е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.