Бизнес и Политика

Криза със Stablecoin може да разруши финансите в световен мащаб

В петък Съветът на Федералния резерв на САЩ предупреди, че евентуална криза със Stablecoin може да предизвика хаос в световната икономика и очерта стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се запази статуквото.

Прогнозата на централната банка в първото издание на нейния полугодишен „Доклад за финансовата стабилност“  описва най-лошия развой при криза със  Stablecoin: нахлуване на емитенти, при което притежателите на криптовалути масово изпадат в паника и искат връщането на заложените от тях fiat.

Stablecoins са форма на криптовалута, която поддържа своята стойност, като залага на fiat резервите. При bitcoin, най-широко притежаваната криптовалута, нейната нестабилност е основният аргумент, изтъкван от нейните опоненти. За сравненире Stablecoin са подкрепени 1: 1 с fiat актив или кошница с валути, като те са създадени да поддържат постоянна стойност.

Притеснението изразено в доклада на Федералния резерв на САЩ е заради евентуално объркване на начина на работа на Stablecoin- операции, ликвидност, кредити. В краен случай притежателите на Stablecoin е възможно да не могат да ликвидират, което пък може да има тежки последици за вътрешната или международната икономическа дейност, цените на активите или финансовата стабилност.

След обявяването на концепцията за Libra през юни, губернаторите на Федералния резерв, заедно с регулаторите и колегите на САЩ в чужбина, веднага реагираха. Освен въпроса за криптовалутите, интеграцията на дигитална валута със социалната мрежа Facebook може да бъде катастрофална, се предупреждава в докладът.

Инициативите на Stablecoin, които са изградени върху съществуващи широки и трансгранични мрежи за клиенти, като например Libra на Facebook, е възможно да се забавят, сочи още докладът. От Федералния резерв дават някои нсасоки за предотвратяване на риска:

1. Емитентите трябва да разкрият механизма си за залагане

2. Издателите трябва да защитят данните на клиентите, като същевременно поддържат KYC записи, за да предотвратят незаконно използване

3. Издателите трябва да разкрият своите условия за обслужване

4. Издателите трябва да информират клиентите си, ако имат някакви права върху базовия актив

Обобщено е важно да се определят правилата на рисковете.