Бизнес и Политика

Предстои ли нов срив в цената на Bitcoin?

Според някои анализатори, голямата продажба на Bitcoin може да се тълкува като знак за евентуално ново понижение на цената на криптовалутата.

Bitcoin е най-голямата криптовалута по пазарна капитализация. Тя отчете осезаемо  понижение на свовята стойност, като в понеделник цената й спадна с 5%. Това е изпитание за прага от 8000 долара, под който криптовалутата не е стигала от края на миналия месец.

 За последния 1 ден Bitcoin е понижил стойността си с 3,80% и достига 8138,29 долара. От началото на ноември цената на дигиталната валута е отчела спад с близо 11%.

Поевтиняването засяга осезаемо и при другите водещи криптовалути. Етерът претърпява 3,74% спад на стойността си до 176,19 долара, а рипълът и лайткойнът губят съответно 4,77% и 4,92% до 0,25 долара и 55,90 долара.

Сривът на Bitcoin вчера настъпи, след предприетите от Китай нови стъпки за ограничаване на търговията. Въпреки че страната многократно е заявявала, че може да приеме технологията зад криптовалутата – блокчейна, тя често използва мерки за саботиране на търговията.

Преди няколко дни регулаторен орган в Шанхай през излезе със становище, в което се настоява за разчистване на списъка с компании, които търгуват с дигитални активи. В същото време китайското правителство алармираха за риска от незаконни борсови операции с криптовалута. В допълнение официалните профили на борсовия оператор за криптовалути Binance и блокчейн платформата Tron бяха блокирани от интернет платформата за микроблогинг Weibo.