България Север, Спорт

Плевен отбеляза 100 години организиран футбол

На специално тържество в хотел „Балкан“ бе отбелязана 100-годишнината на организирания футбол в град Плевен. Сред официалните гости на тържеството бяха и.д. президент на БФС Михаил Касабов, шефът на професионалната лига Стефан Капралов, председателят на Зоналния съвет Бончо Генчев, както и легенди и футболни деятели като Наско Сираков, Стойне Манолов, Лъчезар Танев, Вили Вуцов. Събитието уважиха кметът на Плевен Георг Спартански и трима бивши градоначалници – Румен Петков, Найден Зеленогорски и проф. д-р Димитър Стойков, както и областният управител Мирослав Петров, баскетболната легенда и общински съветник Цветан Антов, треньори и съдии от различни поколения, свързани с историята на плевенския футбол, представители на институции, гости от Румъния и Сърбия. 

Началото на организирания футбол в Плевен е дадено през есента на 1919 година, когато е създаден първият футболен клуб от Димитър Несторов и негови съкварталци. Той носи името името „Скобелев”. Популярността на „Скобелев“ расте бързо, като за по-малко от 3 месеца клубът има 150 члена сред местните младежи и ученици. На следващата година се появява и вторият клуб, наречен „Победа”. През 1947 година е основан ФК „Спартак“ Плевен. Той носи най-голямата слава и успехи на града и за периода от 1948 до 2009 г. се нарежда на 10 място в вечната ранглистата на „А” ПФГ.

По случай юбилея БФС награди 42-ма футболисти, деятели и треньори, като връчи 12 златни, 14 сребърни и 16 бронзови значки. Златни топки бяха връчени на кметовете на Плевен, като с почетните статуетки са отличени и бившите кметове Андрей Романов и Петко Цолов. На церемонията бяха дадени и 26 юбилейни медала. Кметът на Плевен Георг Спартански връчи почетни плакети на футболисти и треньори, навършили кръгли годишнини през 2019-та – 80-годишните Здравко Ченков, Кайчо Кутов и Сашо Върбанов, за 70-та годишнина на Стефан Величков, Мирчо Уруков и за 60-годишния юбилей на Ботьо Ботев, Хари Казаков и Пламен Гетов. Близо 7000 лева бяха събрани на благотворителния търг в полза на плевенската фондация „Футболна закрила“. Всички средства са за подпомагане на бивши футболисти и футболни деятели в затруднено положение. На търга бяха разиграни футболните обувки на Пламен Гетов от световното първенство в Мексико през 1986 г., когато вкара гол на Ю. Корея, екипа на Ивайло Петков от Световното първенство във Франция през 1998 г. от мача среу Парагвай, екип на Наско Сираков, плакати и фланелки с автографи.

Материалът Плевен отбеляза 100 години организиран футбол е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.