Бизнес и Политика

Предстои да бъде открит нов IT Hub в София

Министърът на икономиката Емил Караниколов и д-р Карстен Битнер, член на Борда на Group Technology Foundations Commerzbank AG обсъдиха намеренията на банката да открие IT Hub в София. По време на срещата беше представен инвестиционния план на банката, като по думите на д-р Битнер първоначално ще бъдат открити 400 работни места за висококвалифицирани IT специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600.

Министър Караниколов заяви, че намеренията за инвестиция на Commerzbank AG е поредното доказателство за положителното развитие на IT-сектора в България и допринася за затвърждаване образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация. „Разчитаме инвестицията на Commerzbank AG да провокира интереса и на други водещи германски компании за инвестиции в България“, подчерта Караниколов.

В средата на 2019 г. заетите в сектора на информационните технологии е над 62 200 души. През второто тримесечие на 2019 г. оборотът на предприятията в ИКТ сектора нараства с 28,9% спрямо съответното тримесечие на предходната година, като това увеличение е най-голямото от година и половина насам. През предходното тримесечие на 2019 г. ръстът на оборота на годишна база е бил 20.6%. Дейности в ИКТ сектора се осъществяват от около 12 498 фирми.