Бизнес и Политика

Цените на петрола могат да спаднат с 30%, ако ОПЕК не предприеме действия

Не е изненадващо, че революцията в САЩ за шистов нефт най-много допринася за идващия порив на нефт. Очаква се американското производство да нарасне с още 1,1 милиона барела на ден през 2020 г., каза Rystad.
Но не става въпрос само за американски шистов нефт. Норвегия и Бразилия също се очаква да добавят комбинирани 1 милион барела на ден за производство на нефт през следващата година, според Rystad. Канада и Гвиана също са готови за растеж.
Друго главоболие за ОПЕК: Някои от неговите членове, включително Нигерия и Ирак, не се придържат към производствените квоти на картела. Тези допълнителни варели се добавят към проблема със свръхпредлагането.
Ирак „игнорира основно споразумението за намаляване на производството на ОПЕК“, казва Мат Смит, директор на стоковите изследвания в ClipperData.
Дали Саудит ще направи по-дълбоки съкращения?
Саудитска Арабия, фактически лидер на ОПЕК, пое основната тежест на съкращаването на производството. Съществуват обаче съмнения дали Саудитска Арабия е готова да предприеме още по-агресивни стъпки, когато някои от членовете й от ОПЕК изпомпват повече, отколкото се предполага.
„Малко вероятно е кралството да се съгласи официално да продължи да произвежда това ниво, освен ако други членове на ОПЕК + официално не се ангажират да намалят и по-дълбоко“, пише FGE.
Тогава отново Саудитска Арабия не може да си позволи да позволи и цените на петрола да се сринат. Кралството разчита на приходите от петрол, за да плати за огромните си вътрешни и военни разходи.
Само за да постигне равновесие, Саудитска Арабия се нуждае от цени на петрола от около 84 долара за барел, според МВФ. По-ниските цени биха принудили Саудитска Арабия да изцеди свиващата си купчина пари, да заема пари или да намали дивиденти, изплатени от Aramco, националната петролна компания.

Този несигурен фон принуждава петролните компании да засилят балансите си, като изплащат дълг и събират пари. Никой не иска повторение на вълната от фалити, причинени от нефтената катастрофа 2015-2016.
„Решихме да възприемем нестабилността“, каза Райън Ланс, главен изпълнителен директор на ConocoPhillips (COP), пред Bloomberg News в сряда. „Не можем да предвидим къде ще отиде.“