България Север

1770 нови книги в РБ „Априлов – Палаузов”

През месеците ноември и декември фондовете и колекциите на регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово се обогатиха с 1450 заглавия в 1770 тома българска и чужда художествена, детска и специализирана литература от всички области на знанието.

Книгите и другите нетрадиционни източници на информация са закупени по спечелен от библиотеката проект на стойност 22000 лв. В средата на годината Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. за финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници. Заглавията, с които екипът кандидатства, бяха съобразени с търсенията и потребностите на читателската аудитория.

В проекта приоритетно намериха място издания на български автори – 43 %. Общо 258 регистрирани по българското законодателство издателства намериха място в проектното предложение.

Книжните заглавия, които постъпиха в библиотеката обхващат областите наука, философия, психология, право, педагогика, икономика, компютърни науки, изкуство, архитектура, литературознание, история, художествена литература за деца и за възрастни от български и чужди автори.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов”

Придобити са ценни справочни издания, речници, карти, учебници от различни висши учебни заведения – НБУ, ВТУ, БАН, СУ, както и учебни помагала и ръководства от различните отрасли на знанието. Закупени са не само книги, а и DVD, пътеводители, албуми, картографски и нотни издания.

Набавени са в повече екземпляри произведенията от списъците за задължителна литература за учениците от 1 до 12 клас. Заглавията, които предлага библиотеката са съобразени с потребностите и изискванията на читателите.

Изпълнени са целите на проекта – на първо място обновяване на библиотечните колекции за насърчаване на интереса към книгата и четенето и развитие на библиотеката като основен център за духовност, придобиване на знания и информация.

Не по-малко важен е стремежът на ръководството и екипа на културната институция за задоволяване нуждите и очакванията на редовните и потенциални потребители на регионалната библиотека за навременна и всеобхватна информация, както и обогатяване различните отдели на библиотеката с разнообразна и качествена по своята художествена стойност литература.

По-голямата част от новонабавените заглавия вече са на разположение на читателите и потребителите на РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът 1770 нови книги в РБ „Априлов – Палаузов” е публикуван за пръв път на Gabrovo News.