България Север

Откриха изложбата „90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин”

В Панорама „Плевенска епопея 1877” днес отвори врати юбилейната изложба, посветена на 90 години от рождението на Николай Овечкин – автор на художествения проект и главен художествен ръководител на колектива, който изпълнява художествените задачи на Панорамата. Идеята за отбелязване на тази дата беше приета от нашите колеги в новочеркаския музей, тъй като там има най-много материали и историята на студио „Греков” също е свързана с Новочеркаск и там е закърмен Овечкин с творбите от музея, отбеляза директорът на Регионален военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка. Идеята на настоящата изложба е да бъдат показани на Плевен и плевенчани това, което е сътворил Овечкин извън Панорамата.

Изложбата съдържа над 90 ескизи от обекти, където е работил художникът, показани са и лични вещи на Николай Овечкин, четки, оригинални бои и въглени. Интерес представляват и нетрадиционни фотоси, които Овечкин лично е направил, след като е завършен етапът от рисуване на основното платно – на всяка отделна снимка си е записвал кой какво е рисувал и на коя дата.

Изложбата беше официално открита от кметa Георг Спартански, който поздрави гостите от Ростов на Дон, Плоцк и Браила с „добрe дошли” на руски, полски и румънски език. Кметът отбеляза специалното присъствие на 93-годишния Андрей Романов – един от най-знаменитите, по думите му, плевенски кметове.

Пред гостите Андрей Романов разказа вълнуващи спомени от срещите си с Николай Овечкин и момента, когато като кмет на града му е връчил удостоверението за почетно гражданство на Плевен. Тогава, на 3 март 1987 година, аплодисментите за главния художествен ръководител продължиха повече от 2 минути в препълнената зала „Катя Попова”, спомня си Романов.

Специалният гост на
събитието княз Никита Лобанов – Ростовски подари на панорамата 4 литографии,
свързани с освобождението на Плевен.

Скулпторът Иван Атанасов представи свой пластичен портрет на Николай Овечкин, който ще бъде съхраняван в Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Материалът Откриха изложбата „90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.