България Север

Представиха премиерно книгата за княз Никита Лобанов-Ростовски в Плевен

В ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” в Плевен премиерно беше представена книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски?” в присъствието на самия главен герой. По думите на автора заглавието е провокирано от това, че когато след години раздяла потърсил княза на стария му адрес в Лондон, се оказало, че той отдавна не живее там. „Ти да не мислиш, че вече са ме арестували”, попитал княз Лобанов, когато най-сетне двамата се открили. „Всеки път, когато кацам на някакво непознато летище, като излизам от самолета, си мисля – ей сега ще ме арестуват вече като шпионин” – споделя князът.

Оказва се, че още от 13-годишна възраст роденият и израсъл в София княз Ростовски е бил регистриран като френски шпионин и това става известно след разсекретяване на досиетата от ДС.
За него има книги на руски и английски език, но се оказа, че на български все още няма нищо, разказва Филипов. По думите му това го е провокирало да напише тази книга и много са му помогнали разсекретените през 2017 г. материали за княза и неговото семейство.

„Какви са уликите, че аз съм шпионин, потомствен шпионин?” – попита княз Лобанов-Ростовски. Той разказа, че неговото семейство се настанява в България през 1924 година и още тогава започват първите доклади на службите, които в зависимост от режимите в България обвиняват членовете на неговата фамилия, че са шпиони на Англия, Франция, Съветския съюз или Германия. Последните документи, които са официално пуснати от ДС, са от 1974 година и това е последният документ, в който има доклад за княза. Той е заминал от България през 1953 година и след това е живял във Франция, Англия и САЩ, където се изявява като известен специалист-геолог, банкер от най-висок ранг и не на последно място, като известен колекционер на изобразително изкуство, дарител и меценат.
Едва на 84-годишна възраст княз Никита Лобанв-Ростовски успява да си върне българското гражданство, за което чака близо 2 години. За това днешните български управляващи са му искали документ за благонадеждност от САЩ.

Материалът Представиха премиерно книгата за княз Никита Лобанов-Ростовски в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.