Бизнес и Политика

Измамните сигнали на Bitcoin могат да предизвикат сериозен срив в цената му

Желанията за притежание на Bitcoin се доближават до рекордни стойности в платформи за търговия на маржове като Bitfinex. Последният път, когато броят на дългите позиции достигна тези висоти, последваха 4 поредни месеца, по време на които цените паднаха, с което се насърчиха продажбите. Това дава основание да се предполага, че може да предстои още един срив на цените.

В силно нестабилни дни цената на Bitcoin има тенденция да се движи наготре- надолу с повече от 10% за кратък период. Обикновено подобен ход се предизвиква от „притискане“ на дълги или кратки договори, създавайки каскада от ликвидации.

Колкото повече са дългите позиции, толкова повече цената на Bitcoin е изложена на бърза корекция.

Cactus, техническият анализатор на криптовалутата, коментира, че стремежите на инвеститорите към Bitcoin са много големи,. Макар че хората могат да мислят, че това може да е знак за възход, и че има много купувачи, това обикновено не е така. В исторически план пазарът реагира на тази ситуация, като ликвидира желаещите, преди да е отчетен възход нагоре, което означава, че виждаме рязко разпродаване в ценовото действие.

През декември 2018 г. цената на Bitcoin падна до около 4000 долара. По това време стремежът за притежаване на криптовалутата започна да се развиват, докато търговците се опитаха да защитят по-ниските нива на подкрепа, за да предотвратят по-нататъшен спад.

Въпреки това, в крайна сметка се създаде още по-голям натиск върху продажбите на пазара, тъй като BTC остана уязвим към множество дълги притискания. В крайна сметка цената на BTC спадна до 3100 долара.

Едва когато стремежът към виртуалната валута намаля и пазарът се стабилизира, Bitcoin започна да показва признаци за възстановяване.

Търговците на криптовалути като Josh Rager подчертават, че краткосрочната тенденция на Bitcoin в момента остава неутрална.

През последните седмици Bitcoin показа нередовни ценови действия, с големи фитили, както в посока нагоре, така и надолу в кратки и дълги времеви рамки.

    Дали нарастващият брой на дългите позиции на BTC ще допринесе за натиска на продажбите на пазара на Bitcoin, остава неясно, но ще разберем скоро, когато BTC премине към тест на  7,100 долара като ниво на подкрепа.