България Север

Румен Петков критикува пътната карта в областта на отбраната

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази тревога пред
медиите по повод приетата от българската страна 10-годишна пътна карта за
сътрудничество в областта на отбраната зад гърба на обществото и на Народното
събрание.

„Ние сме много обезпокоени от факта, че научаваме от заместник-държавния секретар на САЩ, а не от българските институции, за поети отговорности и ангажименти от българска страна, свързани с нашата национална сигурност. Договорихме 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, която ще помогне за модернизация на отбранителните способности на България. Това става зад гърба на българските институции и граждани“.

Петков посочи, че липсва яснота за това какви ангажименти е поела нашата държава чрез правителството, колко ще ни струват тези ангажименти, не знаем какво ще платим, не знаем какво ще придобием, нито какъв тип съоръжения предвижда тази 10-годишна пътна карта. Той припомни позицията на ПП АБВ, че е недопустимо на територията на страната да се изграждат каквито и да са съоръжения, а пък когато се приема от българската страна 10-годишна пътна карта зад гърба на обществото и на Народното събрание, това е изключително тревожно.

Материалът Румен Петков критикува пътната карта в областта на отбраната е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.