Бизнес и Политика

Азиатските пазари подобриха резултатите си

Акциите на азиатския пазар се възстановиха донякъде в сряда, след като нов вирус с произход от Китай вкара пазарите в червените зони по-рано тази седмица и наруши плановете за милионите хора, планирали пътуване.
Китайският Shanghai Composite (SHCOMP) отчете спад с 0,4%, възстановявайки по-ранните загуби. Индексът падна с повече от 1% в сряда сутринта.
Хенконгският бенчмарк индекс Hang Seng (HSI) се повиши с 1,1%, след като записа най-лошия си ден за повече от пет месеца. Коспи (KOSPI) на Южна Корея е поскъпнал с 1,2%, докато японският Nikkei 225 (N225)  с 0,6% по-висок.

Печалбите от сряда отбелязаха значително подобрение в сравнение с „червеното море от вторник“, когато акциите в региона се понижиха. Този спад настъпи, когато Китай потвърди, че новият коронавирус може да се предава между хората.
Докато Шанхай в крайна сметка се възстанови, загубите му по-рано през деня показаха, че Китай е „далеч по-уязвим заради разпространението на коронавирус“, отколкото други части на Азия, според Джефри Халей, старши пазарен анализатор за Asia Pacific в Oanda.

Акциите на китайските авиокомпании, които отчетоха стръмни загуби по-рано през седмицата, също се възстановиха в сряда. China Southern Airlines нарасна с 1.3% в Хонконг; нейните акции в Шанхай са се увеличили с 0,2%.
Акциите на Air China бяха положителни както в Шанхай, така и в Хонконг, като последният дял нарасна с около 1.6%. China Eastern Airlines беше най-големият печеливш от трите – нейните акции в Хонконг се покачиха с 3.2%. Акциите в Шанхай напреднаха с 1.2%.
Пътната индустрия в страната се готви за възможността вирусът, причиняващ пневмония, да стане още по-разпространен през натоварения сезон на пътуване. Вирусът – убил най-малко девет души и заболели стотици – произхожда от централния китайски град Ухан, но се е разпространил в целия регион и достига до САЩ.
Trip.com (TCOM), най-голямата китайска онлайн туристическа агенция, обяви във вторник, че ще се откаже от таксите за анулиране на пътувания до Ухан. Нейните акции, които се търгуват в Ню Йорк, се понижиха с близо 8% за една нощ.

Междувременно Китай казва, че предприема повече стъпки, за да предотврати разпространението на огнището чрез самолети. Администрацията на гражданската авиация на Китай, регулаторът на авиокомпанията на страната, във вторник инструктира китайските превозвачи да предлагат на пътниците, резервирани на полети Ухан, безплатно отмяна, ако това бъде поискано.
Държавните медии също цитираха железопътните власти на Китай, като заявяват, че сега предлагат на пътниците, резервирани във влаковете Wuhan, безплатни анулиране.