Бизнес и Политика

Tesla изпревари Volkswagen, след като достигна стойност от 100 млрд. долара

Tesla измести Volkswagen като втори най-ценен производител на автомобили в света, след драматично покачване на цената на акциите на компанията, които достигнаха стойност до над 100 млрд. долара (76,1 млрд. Паунда).

Цената на акциите на Tesla се е удвоила от октомври, когато фирмата отчете рядка тримесечна печалба.

Акциите на Tesla нараснаха с 4% в сряда, което постави компанията на второ място след Toyota, която има оценка на фондовата борса от над 230 млрд. Долара.

Според някои анализатори покачването на цената отразява резултатите на Tesla през последните месеци, по време на които тя отвори фабрика в Шанхай и изпълни производствените си цели.

Този месец Tesla заяви, че е произвела над 367 500 автомобила през миналата година – скок с над 50% спрямо 2018 г. Инвеститорите очакват новата фабрика да действа като трамплин, който ще й позволи да завладее по-голяма част от китайския пазар.

Volkswagen достави почти 11 милиона превозни средства миналата година, докато Toyota продаде повече от 9 милиона през първите 11 месеца на 2019 година.

Tesla също никога не е реализирала такава годишна печалба и е изправена пред разследвания след оплаквания от пожари на батерии и неочаквано ускорение.

Ако Tesla поддържа оценката от 100 млрд. долара, тя може да отключи първото парче от компенсационния пакет в размер на 2,6 милиарда долара за г-н Мъск.

Плановете изискват г-н Мъск да получи изплащания в акции за повече от 10 години, като първата награда зависи от това фирмата да достигне 100 милиарда долара пазарна капитализация и да поддържа тази стойност както за месец, така и за средно шест месеца.

Tesla също трябваше да достигне 20 милиарда долара приходи и да спечели 1,5 милиарда долара, след като коригира артикулите си като данъци – прагове, които производителят на автомобили достигна през 2018 година.

Tesla беше оценена на около 55 милиарда долара, когато сделката за заплащане беше одобрена.