България Север

Има жители на област Плевен под доброволна карантина заради коронавируса

Функциите и задачите на всички съпричастни институции при опасност от епидемия уточняваха днес в областната администрация

В Плевенска област под доброволна карантина в домовете си са хора, завърнали се от Италия и Китай, обяви днес на пресконференция в Областна администрация – Плевен директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев. Той уточни, че преди 2 дни се е завърнала в Кнежа група от 40 деца от Италия с 8 преподаватели, но няма точна статистика за всички, които са пристигнали от опасни райони. Засега няма съмнителни случаи, които да са отделени в инфекциозни отделения на плевенски здравни заведения, уточни д-р Гарев.

В Областна администрация е била свикана среща за създаване на Областен медицински съвет за действия срещу разпространението на коронавируса. Целта на днешното заседание бе да се успокои населението и да не се нагнетяват излишно напрежение и паника, коментира зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов. По думите му за справяне със ситуацията има изготвен алгоритъм, който се прилага при летищата и сухоземните граници на България за недопускане и неразпространение на коронавирус.  

Всички компетентни институции в областта, кметове на общини, общински и държавни болници, представители на ДАНС, МВР, пожарна бяха разпределени функционално, беше разяснен алгоритъмът. Това е компетентността на областната администрация и от тук нататък съответните експерти ще решават техните въпроси, обобщи областният  управител Мирослав Петров.

От РЗИ започват контрол на фериботния комплекс Никопол – Турну Мъгуреле, стана ясно на днешното съвещание. При пристигане на кораб там ще дежурят по двама специалисти от РЗИ със специални предпазни средства. Закупени са и специализирани термометри за терминала. Дежурствата ще стартират най-късно в понеделник, уточни шефът на РЗИ д-р Гарев. Той уточни, че в Плевен ще действа Областен медицински съвет по проблемите с новия коронавирус и ще бъде открит специален телефон, на който ще дежури епидемиолог от РЗИ.

Материалът Има жители на област Плевен под доброволна карантина заради коронавируса е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.