България Север

Румен Петков: Необходима е нова динамика в отношенията между България и Русия

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков, председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка и други представители на партията участваха в Международна конференция „142 години след Руско-турската освободителна война. Динамиката в българо-руските отношения“, която се проведе в Историческия музей в Пловдив.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че страната ни днес е изправена пред необходимостта от нова динамика в отношенията си с Русия. „Динамиката на отношенията между двете ни държави е нужна на нашата икономика, на нашето самочувствие като православни християни, нужна е на нашето национално достойнство. Защото повече от 100 000 жертви, дали живота си преди 142 години за свободата на България, не могат и не бива да бъдат загърбвани. Не бива да загърбваме историята си, макар че напоследък сме свидетели на доста жалки опити за подмяна и пренаписване на историята ни“. Петков подчерта необходимостта от силни икономически взаимоотношения между двете държави в много и различни направления така, че България да се върне отново на руските пазари.

Участниците в конференцията се обединиха около необходимостта от нова активност в отношенията между България и Русия. Със свои доклади се представиха Константин Могилевски – член на президиума на Руското историческо общество и изпълнителен директор на фонд „История Отечества“, директорът на държавния исторически музей Алексей Левикин. В конференцията участваха и акад. Константин Косев, акад. Георги Марков и акад. Васил Гюзелев.

Сред гостите на събитието бяха политици и общественици и от Пловдив –  Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив, Евелина Апостолова – зам.-областен управител, доц. д-р Надя Чернева – зам.-ректор на Пловдивския университет. Международният форум бе открит от домакина гл. ас. д-р Стефан Шивачев – директор на РИМ – Пловдив.

Участие в конференцията взе и княз Никита Лобанов-Ростовски, наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик. Княз Ростовски е роден и израсъл в София. Връща българското си гражданство чак на 84-годишна възраст.

Отношенията между България и Русия са необходими за благосъстоянието на българския народ, каза княз Лобанов-Ростовски.

Материалът Румен Петков: Необходима е нова динамика в отношенията между България и Русия е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.