Бизнес и Политика

Mastercard и българската компания myPOS стартират стратегическо партньорство в подкрепа на малкия бизнес в цяла Европа

Mastercard и българската компания myPOS подписаха стратегическо партньорство, което цели засилено въвеждане на технологиите за картови разплащания сред малките и средни предприятия (МСП) в Европа. МСП са основният играч в европейската икономика. Според данни на Европейската комисия за периода 2018/2019, те представляват 99.8% от активните нефинансови бизнеси. Въпреки това, възможността за плащане с карта в тези предприятия все още не е достатъчно развита. Това от части се дължи на липсата на подходящи за МСП технологични решения за приемане на картови разплащания, но от друга и на липсата на информираност за ползите от картите и съществуващите разплащателни алтернативи. Използването на този тип технологични решения ще подпомогне търговците за достигане до по-голям брой клиенти и до ускорено развитие на бизнеса им.

МСП и електронните плащания

Според специално проучване на Mastercard, върху нуждите и предизвикателствата на МСП сектора в страните от ЦИЕ, малките и средни предприятия в България през 2018 представляват 91,8% от активния бизнес в икономиката. Новооткритите малки и средни бизнеси често виждат като препятствие придобиването на ПОС терминал поради различни изисквания и регулации, както и поради липса на знания за използването на новите технологични продукти, предлагащи платежни услуги и решения. В същото време, по данни на Mastercard за разпространението на ПОС терминалите в България през 2019, става ясно, че почти всички запитани търговци (93%) са въвели възможността за електронно плащане в предприятията си, поради засилено търсене от страна на клиентите. Основаната в България компания myPOS адресира именно улесняването на достъпа до ПОС терминал за търговците в малкия и среден сегмент, предлага незабавно усвояване на получените средства и достъп до допълнителни платежни услуги при необвързващи  и гъвкави условия. Откакто компанията оперира на българския пазар броят на търговците в страната, използващи myPOS решенията, надхвърля 6 000.

Пазарният опит показва, че приемането на електронни плащания е от ключово значение за стимулиране и създаване на нови бизнес възможности в сектора на МСП. В същото време МСП имат съществен принос за цялостния растеж на местната икономика – увеличаване на данъчната основа, създаване на работни места, стимулиране на местното производство, увеличаване на електронната търговия. Ето защо партньорството ни с myPOS е от голяма важност за развиването на технологии, които да подпомагат МСП в разширяването на бизнеса им, а също и за успешното налагане на български финтех компании в Европа.“, коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

myPOS оперира в 7 европейски държави, където е предпочитано платежно решение от вече 100 000 малки и средни бизнеси. Според данни на Staista, броят на МСП в Европа надхвърля 25 млн., а от тази бройка повече от 23 млн. са микро бизнеси, които имат нужда от достъпни и гъвкави платежни решения. В лицето на Mastercard, българската компания среща подкрепа за развитието на иновативните финтех услуги извън пределите на страната. Общото им партньорство, от своя страна, се стреми към стимулиране на дейността на МСП както в България, така и в Европа.

Гордеем се, че сме международна компания, чиято технологична платформа и картова система са създадени в България. Партньорството с технологичен лидер като Mastercard демонстрира потенциала за изпълнение на общата ни цел, която е устойчиво развитие на бизнесите в малкия и средния сегмент – двигателя на европейската икономика. “, каза Христо Георгиев, основател и изпълнителен директор на myPOS.

myPOS разполага с магазини в ключови европейски градове, откъдето малките предприятия научават повече за плащанията с карти. Търговците на дребно могат да изпробват гамата от продукти и услуги на myPOS и да разговарят с експерти за изготвяне на персонализирани решения за плащания в техния бизнес, които могат да им помогнат да увеличат каналите си за продажба и да развият бизнеса си. В допълнение предстоят мулти-пазарни кампании, чрез които ще се повиши осведомеността за технологичните решения за електронни разплащния на myPOS.

За Mastercard:

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com е технологична компания в индустрията за глобални плащания. Тя оперира с най-бързите платежни методи в света, свързва потребители, финансови институции, търговци, правителства и бизнеси в повече от 210 държави и територии. Продуктите на Mastercard дават решения за ежедневните пазарни дейности – като например пазаруване, пътуване, ръководене на бизнес и управление на финансите – лесно, по-сигурно и ефективно за всички. Последвайте в Twitter @MastercardNews, включете се в дискусията Beyond the Transaction Blog и последвайте последните новини на Engagement Bureau.

За myPOS

мyPOS e финтех компания, която предлага платформа  за приемане на картови и електронни плащания, разработена и основана в България. myPOS сметките за електронни пари и разплащателни услуги се предоставят от лицензирана във Великобритания институция за електронни пари и от лицензирана от ЕС институция за електронни пари, директен член на MasterCard, VISA, AmEx, JCB, UnionPay и други картови оператори.

През 2019 г. myPOS беше отличена за най-добра POS иновация от асоциацията Merchant Payments Ecosystem в Берлин.

За повече новини, последвайте във Facebook.