България Север

Още един случай на заразен с Covid-19 в Плевен, новите от днес в страната са 16

Общо 187 са вече случаите на заразени с коронавирус у нас. Пикът на заразата ще е скоро, до две-три седмици, според началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Според най-новите данни в столицата има 12 нови случаи на заразени, в Карлово – 1, в Бургас – 2 и в Плевен – 1. Един от новите случаи в София е на 67-годишен мъж, който е в тежко състояние и е настанен в „Пирогов“. Тежко е състоянието и на пациента в Плевен.

С потвърдения случай от днес регистрираните с коронавирус в Плевен стават общо 5, като двама са вече излекувани и изписани от болницата.

Според проф. Мутафчийски не е ясно дали ще се удължи извънредното положение и след 12 април. Решение за това ще се вземе на основание на ситуацията в момента. Никой сега не може да отговори какво ще се случи тогава, каза той.

Ако се дадат маски на всички възрастни хора, каза още проф. Мутафчийски, то те ще бъдат обречени на смърт, защото маските няма да ги предпазят напълно и това ще бъде фалшиво успокоение.

След въпрос на „По света и у нас“ проф. Мутафчийски коментира и действията на кмета на Карнобат, предизвикали смут и полемика. Вчера градът беше напръскан с дезинфектант от самолет. Според щаба това е неефективно, а кметът поел цялата отговорност за решението си.

Трябва да си мием ръцете, а не да пръскаме с хеликоптери, заключи ситуацията проф. Мутафчийски.

Източник: БНТ

Материалът Още един случай на заразен с Covid-19 в Плевен, новите от днес в страната са 16 е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.