България Север

Отличиха събитието в областта на културата на онлайн церемония (Видео)

На 1 април, но не на шега, на специална церемония, излъчена в интернет, бяха обявени победителите и връчени наградите от ежегодния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата за 2019-та“, организиран от Народно читалище „Будителите 2017“.

Тазгодишното издание се провежда за шеста поредна година. Онлайн церемония бе водена от актьора в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Светослав Славчев, който заедно с журналиста, кореспондент на Българското национално радио за Габрово, Велина Махлебашиева оповестиха имената на призьорите.

Победителите в конкурса бяха избрани от публиката и 7-членно жури, съставено от представители на местната културна общност. Тази година определени двама победители в надпреварата.

Най-голям брой от гласовете на публиката получи осмото издание на магичена „Златна котка 2019“, организирано от Куик Хендс Проджект. Наградата на илюзиониста Йордан Белев връчи миналогодишният победител на „Събитие на Габрово в областта на културата“ цигуларката Даниела Данис от Габровския Камерен оркестър.

Овациите на журито в тазгодишния конкурс отидоха при Дома на хумора и сатирата за техния пърформанс и изложба „Нонумент“, насочващи вниманието на публиката към паметника „Бузлуджа“. Наградата получи Маргарита Доровска, директор на Веселата къща.

По време на онлайн церемонията беше отличен и творецът Адриан Новаков, години наред работещ за утвърждаването на марката Габрово, изпод чиито ръце са излезли котките на покрива на ДХС, четящото момче до паметника на Ран Босилек и образа на габровския индустриалец Пенчо Семов.

Скулпторът е автор и на фигурите на Пенчо Славейков в Трявна и Милано. Негово дело е и пластичното изображение на националния герб, което увенчава Народното събрание и Президентството. Негов е и барелефа на Георги Раковски пред българското училище в Делхи. През 2019 година той представи своя юбилейна изложба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Отличиха събитието в областта на културата на онлайн церемония (Видео) е публикуван за пръв път на Gabrovo News.