България Север

Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи

Електронното обучение продължава до 13 май – в училищата и университетите, промяна на датите на националното външното оценяване и матурите – това предвижда образователното министерство. Просветният министър оцени високо справянето на българските учители с електронното обучение.

Обучението от вкъщи ще продължи поне до 13 май. При този сценарий – националното външно оценяване след 7 клас и матурите най-вероятно ще се преместят на по-късни дати. Разликата ще между 4 и 10 дни. Няма причина и да се отменя външното оценяване след 4 и 10 клас. Оценките там са най-вече за обратна връзка.

Държавните зрелостни изпити, които бяха планирани за 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и на първи юни. След седми клас, които в момента са планирани за 9 и 11 юни, да се случат на 13 -15 юни. А изпитите след 4 клас също ще бъдат преместени малко – най-вероятно на 29 и на 30 май. Това каза Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.

Университетите също са дали заявка, че могат да променят периода кандидатстудентските кампании с 7-8 дни.

Готови сме при този вариант ако случайно в някое висше училище в някоя страна не се отместят приемните кампании, въпреки че висшите училища са заинтересовани затова да издадем и по-рано дипломите на 12-класниците.

Около 11 % от децата не са включени в дистанционното обучение. С тях работят учители, психолози, медиатори. Обмислят се и различни варианти за наваксване на пропуските.

Може би по-добрият вариант е няколко съботи да се даде възможност за отучвания – ако ги направим учебни дни, пак подчертавам, тези съботи или няколко дни през юни месец за учениците до 6 клас – те няма да бъдат със задължителна програма.

В електронна среда децата дори учат повече – отчете образователният министър.

Това, което се получава като сигнали, е за претоварване и на учениците, и на учителите.

Дните между 13-16 април трябваше да са част от пролетната ваканция – предстои да се реши – тези дни да бъдат използвани за консултации и занимания по интереси.

Инфо: БНТ

Материалът Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.