България Север

Общините ще разработват 7-годишни планове за интегрирано развитие

Общините ще разработват планове за интегрирано развитие, които да заменят досегашните планове за развитие и интегрираните планове за градско и регионално развитие, предвиждат методическите указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл.експерт „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово. Плановете, със срок на действие 7 години, трябва да бъдат съобразени с нормативните документи, свързани с местното самоуправление, териториалното устройство, опазването на околната среда, кадастъра и имотния регистър за територията на общината.

Те трябва да са в съответствие с целите на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. – „Европа по-близо до гражданите чрез насърчаване на устойчивото и интегрираното развитие на градските, селските и крайбрежните райони и на местните инициативи“.

В плановете ще се определят средносрочните приоритети за устойчиво развитие на общината и връзките ѝ с други общини. Те ще осигуряват пространствена, времева и фактическа координация и интеграция на различни политики и ресурси за постигане на целите за трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

За Северен централен район за планиране, в който попада територията на област Габрово, са изведени три приоритета: Икономически подем и трансформация; Развитие на човешкия потенциал и постигане на социален растеж; Устойчиво териториално развитие и свързаност © МРРБ

Досегашните регионални схеми за пространствено развитие на районите от Ниво 2 се заменят от интегрирани териториални стратегии за развитие. Срокът им на действие е 7 години, като предвижданията за националните мрежи и съоръжения на транспортната и инженерно-техническата инфраструктура ще са с период до 30 години.

С тях ще се определят дългосрочните перспективи и цели за развитие на районите в съответствие с Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013 – 2025 г.

Предложените за Северен централен район инвестиции обхващат 11 специфични цели, насочени към: привличане на инвестиции; изграждане на иновационна среда и мрежи за ново развитие; създаване на нови качествени работни места; устойчиво развитие на туризма и селското стопанство; подобряване на достъпа до образование и повишаване на образователното равнище на населението; инвестиране в здравна и социална инфраструктура, култура и спорт; развитие на транспортната и цифровата инфраструктура; интегрирано развитие на градовете, вътрешнорегионално и трансгранично сътрудничество; развитие на екологосъобразна инфраструктура; нисковъглеродна икономика, смекчаване на последствията и адаптиране към климатичните промени и административен капацитет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Общините ще разработват 7-годишни планове за интегрирано развитие е публикуван за пръв път на Gabrovo News.