България Север

България остава в извънредно положение до 13 май

Срокът на извънредното положение в България се удължава до 13 май. След повече от шест часа разгорещени дебати депутатите в Народното събрание приеха на първо четене предложението на правителството. 122 гласуваха „за“, 47 „против“ и 7 „въздържал се“.

Депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета със 123 гласа „За“, 55 „против“ и 0 „въздържал се“.

Искането за удължаване на извънредното положение скара депутатите днес. Здравният министър го аргументира с думите, че епидемията представлява тежка и извънредна ситуация и е опасност за националната сигурност.

Левицата и ВМРО поискаха извънредното положение да бъде удължено само до края на април. От БСП поискаха от управляващите да направят анализ на ефекта от ограничителните мерки досега. Според тях извънредното положение трябва да е до края на април.

Повече от 6 часа продължaват дебатите в рамките на извънредното заседание на НС.

Според новия правилник за действие на законодателния ни орган в условия на коронавирус, гласуването по предложението на правителството за удължаване нa срока на извънредното положение се реализира по групи.

В предложението има нови текстове. Действията на чл.6, които досега защитаваха потребителите на комунални услуги – ток, парно и вода, от вземания при просрочени задължения, вече отпаднаха, т.е. всички трябва да си плащат сметките в срок.

Единствено остава защитата върху потребителите на банкови кредити – било то фирми или физически лица.

Разрешава се на държавни институции да работят дистанционно, ще работят и съдилищата дистанционно, като ще осигуряват присъствие чрез видеоконферентни връзки.

Отменя се и съдебната ваканция.

Удължаването на извънредното положение скара депутатите. Левицата поиска от управляващите да направят анализ на ефекта от ограничителните мерки досега. Според тях извънредното положение трябва да е до края на април. Изненадващо ВМРО се съгласиха с искането на левицата. НФСБ обаче подкрепиха искането за удължаване на извънредното положение с месец. ГЕРБ обвиниха левицата, че не разбира сериозността на проблема с пандемията. ДПС подкрепиха искането за удължаване на извънредното положение, но поискаха дискусия по мерките на кабинета. „Воля“ се обявиха за безсрочно извънредно положение докато е нужно. Дебатът ескалира. Стигна се до остро спречкване между Марешки и депутата от БСП Стоян Мирчев, но бързата намеса на квесторите предотврати скандала.

По-рано през деня, след изявлението на президента Румен Радев, Бойко Борисов заяви: „Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Това е предложил той“. Премиерът заедно с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посетиха завод за автомобилни части в Смолян, където е направена реорганизация и ще се произвеждат предпазни очила и предпазни маски тип екрани.

Материалът България остава в извънредно положение до 13 май е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.