България Север

695 са потвърдените случаи на COVID-19 в България

Според математиците от БАН в момента сме или в пика, или го приближаваме много бързо

19 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последните 24 часа. Това съобщи на редовния си брифинг в 8 ч. Националният оперативен щаб.

В момента активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване след празниците на ваксинация на децата, женските консултации и плановите операции в болниците, обясни началникът на щаба проф. д-р Венцислав Мутафичийски.

Общият брой на заразените е 695, като 581 от тях са активни. 37 са заразените медици, като има нов случай на акушерка от Центъра за спешна медицинска помощ.

10 нови пациенти са излекувани. Починалите са 35, като новите смъртни случаи са 4 – мъж на 43 години от Пещера, мъж на 86 години в „Пирогов“ и мъж и жена от Смолян. Всички те са били с тежки съпътстващи заболявания.

Според прогнозите на математиците, вече сме приблизително в пика. Но това е процес, за който все още нямаме отговор колко може да продължи, обясни началникът на щаба.

Ние съобщаваме за 10-15 бройки на ден, защото в България се взеха най-адекватните мерки в най-правилното време и в най-адекватния размер. Да, може би имаше разбиране, че сме малка държава смного ограничен ресурс и трябва да се вземат мерки веднага, но това, че обявяваме по 10-15 бройки на ден, означава, че се справяме добре, категоричен е проф. д-р Мутафчийски.

Инфо: БНТ

Материалът 695 са потвърдените случаи на COVID-19 в България е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.