Изкуство и Общество

Светът няма търпение да гледа този филм (ВИДЕО)

Феновете на научната фантастика едва ли са пропуснали първите кадри от предстоящата нова екранизация по романа на Франк Хърбърт „Дюн“. Романът, вдъхновил големи фантастични поредици, които и до днес гледаме и обичаме, разказва вълнуваща история, свързана с пустинна планета и специална подправка.

През 1965 година на книжния пазар се появява „Дюн“ от американския писател Франк Хърбърт. Научно-фантастичния роман се превръща в първия носител на наградата „Небюла“, връчвана от Асоциацията на писателите на научна фантастика и фентъзи в Америка. По десетките пътеки на сюжета в „Дюн“ ни повежда Петър Атанасов от специализирания сайт СайФай.бг.

„Дюн“ се развива на планетата Дюн или Аракис – това е една пустинна планета, която е важна за галактиката със своята подправка меланж, само там се произвежда тя. Тя е нещо като наркотик, пристрастява хората и също така обаче им дава известна възможност да виждат в бъдещето“, разказа Петър Атанасов.

Въпреки всички качества на книгата, които я превръщат в безценно литературно наследство, две са основните причини за нейната популярност. Така мисли писателят, учител и фен на поредицата Милен Димитров.

„Първото е, че нямаш чувството, че четеш книга от 1965 година. От темите до езика – всичко изглежда съвременно и дори сякаш засяга днешните проблеми. Другото нещо е начинът, по който е написана.“

В края на годината ще видим новата екранизация по популярния роман „Дюн“. Това обаче не е първият опит да се направи филм за книгата, припомня Милен Димитров.

„През 1984 е направен опит за филмова адаптация. Казвам опит, защото филмът се оказа не особено успешен. Разбира се, че Дейвид Линч е невероятен кинорежисьор, но според мен изборът точно той да режисира „Дюн“ не е особено удачен“.

Светът на Дюн е основно вдъхновение за популярни поредици като „Междузвездни войни“ и „Колелото на времето“. Премиерата на новата продукция по фантастичния епос е планирана за 18 декември. Кого ще видим в главните роли – разказва Петър Атанасов. „В основните роли ще видим някои от най-големите актьори в момента – Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Джордж Броли“.

Първите кадри от новия филм дебютираха в мрежата на 13 април. Режисьор е Дени Вилньов, когото познаваме от всепризнатите от критиката и киноманите продукции „Сикарио“, „Блейд Рънър 2049“ и „Първи контакт“.