Categories
Изкуство и Общество

В Русия: Чебурашка може да ни скара с Япония

Знаете ли, че Чебурашка е обичан герой не само на необятната територия на страните от ОНД? Смешното животинче е невероятно популярно в Япония. Там е толкова обожавано, че има дори японска версия на филмчето за сладкия герой, пише Newsprice.info.

На пръв поглед нищо лошо – остава само да се радваме на нашия герой, който успя да достигне до сърцата на чужденците, пише авторът. Не забравяйте обаче коя е годината. Годината, в която всичко се обръща с главата надолу, се случват някои много странни неща. И вече едва ли е изненадващо, че точно по това време Чебурашка стана причина за конфликта, който до известна степен можем да наречем дори международен. Спокойно, всъщност всичко е доста прозаично. Казусът е обичайно в областта на авторското право. Но да започнем поред.

Японците, които обичат Чебурашка, решиха, че ще бъде много готино за 10-ата годишнина от премиерата на първата им карикатура за този „звяр“, да пуснат кратък филм и не просто, но с помощта на 3D технология (сюжетът в него е доста необичаен). Така че, логично е някой да е харесал фирма, друг да не го е възприел, а някой дори да се е възмутил. И точно в третата категория зрители се оказа „Союзмултфилм“. Според ръководителя на студиото Джулиана Слашчева, цитирана от вестник Gazeta.ru, анимацията и иновациите в японската версия е с лошо качество.

През 2019 г. „Союзмултфилм“ направи кратък 3D филм, в който участваха легендарни герои. „ И стана много по-добър, отколкото в японския епизод“, каза Слашчева. Но, както предполагате, малко вероятно е възмущението на „Союзмултфилм“ да е предизвикано от художественото ниво на новата анимация. Всъщност проблемът е авторското право. Нашето студио смята, че за японската страна вече няма такова. Да, договорът беше сключен преди 16 години, но според Слашчева той вече е изтекъл. Докато японците са уверени – те имат права на Чебурашка до 2023 година. От филмовата компания отбелязват, че възнамеряват сериозно да разнищят проблема и спорът може дори да бъде предложен за разглеждане на държавно и междуправителствено ниво.