Изложба

Най-доброто през годината от пловдивските художници (ГАЛЕРИЯ)

100 творци показват 155 произведения в новата галерия „Капана“

ДПХ връчи годишните награди по време на откриването на „Годишна изложба 2019“

Таня Грозданова

Дружеството на пловдивските художници връчи традиционните си награди на „Годишна изложба 2019“, която бе открита снощи в новата галерия „Капана“.

Експозицията обхваща 155 произведения на 100 творци от Града на художниците.

Наградените са определени сред десетки номинирани от жури в състав: Жорж Сопадчиев, Минчо Панайотов, Веселин Ламбрев, Снежана Фурнаджиева и Десислава Христозова, като представител на Община Пловдив.

Тазгодишните носители на отличията са: Николай Няголов  –  Живопис;  Янко Ненов  – Графика; Милена Бочукова  –Скулптура и за Млад автор – Христо Бозуков. Наградите са грамота и сума от 400 лева. Те бяха връчени от Снежана Фурнаджиева – Председател на ДПХ и Пламен Панов – заместник –кмет по култура и туризъм.

 

Самата скромна церемония щеше да е почти прекрасна, ако те караха художниците да се подписват на счетоводни документи пред публиката, изпълнила цялата зала.

Освен тях, на същата изложба се връчва и превърналата се в традиция „Награда на кмета“, която е извън регламента и се осигурява с лични средства на кмета на Пловдив и е в размер на 500 лева. Тя е присъдена на художника Никола Певичаров.

Това е втора изложба в зала, която открива Дружеството на пловдивските художници тази година, отбеляза председателят на организацията Снежана Фурнаджиева.

„Две изложби – масирано присъствие на творчество,  което както забелязвате просто грее, няма две мнения по въпроса. Най-доброто в Пловдив!“

Тя поздрави колегите си и присъстващите с настъпващите празници и пожела на всички, когато  излизат от галерията да отнесат със себе си в домовете си онзи малък лъч на надежда и красота, на благородство и топлина, който само изкуството може да зареди, за да огрее в  семейството и бъдещето им.

Художниците бяха поздравени от Областният управител Дани Каназирева, за която Фурнаджиева изтъкна, че винаги ги е подкрепяла. Самата Каназирева обеща това да е така и занапред. А лично на Снежана „да е все така борбена, да не отстъпва и да защитава интересите на художниците“.

Председателят на ДПХ декларира добро отношение към новия зам.-кмет по култура, като го представи като „това младо момче Пламен Панов, който е изключително ентусиазиран. Младостта не е порок, напротив. Тя е символ на интелект и на мъдрост, много често. Когато е съчетана със добронамереност, нещата също вървят.“

Самият Пламен Панов поднесе поздрав от името на кмета и от свое име.

Междувременно стана ясно, че кметът Здравко Димитров е дошъл в галерията и Снежана Фурнаджиева извика на микрофона:

„Г-н Димитров ще бъде ли добър да излезе отпред, за да видим прекрасния му образ?“

Той разглежда, чу се от публиката.

„Вече купува“, поде Фурнаджиева с усмивка.

 

Сред гостите на откриването на експозицията и церемонията по връчване на награди бяха още зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, заместник областният управител Димитър Керин, общинските съветници Ивелин Парасков и Веселин Козарев, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, десетки пловдивски творци, общественици, представители на творческите гилдии, почитатели и медии.

В края на вечерта музикален поздрав към участниците и гостите поднесе концерт майсторът на Държавна опера – Пловдив, цигуларят Мичо Димитров.

Проектът „Годишна изложба 2019“ на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Изложбата е с вход свободен.

Докато течеше церемонита по откриване и награждаване на бюрото на Галерия Капана стоеше подписката на ДПХ, с изкане Община Пловдив да спази подписания меморандум с ДПХ.