Изложба

Когато сам твориш изкуство с чаша вино

Dali Vino Art Gallery – мястото, в което ни предизвикват да открием таланта в себе си

Изкуството в днешно време е толкова различно, иновативно и абстрактно, че няма нищо странно в това сам да нарисуваш картината, която да закачиш на стената в дома си. Концепцията за арт галерия, където под професионалните наставления на опитен художник да сътвориш своя шедьовър, е перфектният начин за прекарване на свободното време в компания на приятели и готини хора и Градът под тепетата вече има своето творческо кътче.

А всичко започва преди малко повече от година в София, където Карина – създателката на мястото в столицата, решава да претвори страстта си към рисуването в професия. Идеята на арт галерията е всеки един от нас да дойде на място, да пробва и сам да се увери, че дори и да не подозира, носи усета за изкуството и скрита дарба в себе си. Целта в Dali Vino не е да се направи абсолютно идентично копие, а да изразите себе си и да го направите, забавлявайки се, на по чаша хубаво вино и в компанията на приятели или пък готини непознати.

Концепцията е в много подходящ формат за организиране на всякакви събития – от корпоративни мероприятия и тиймбилдинги до весела вечер с цялата компания, след която всеки да занесе по нещо за спомен вкъщи, или пък да го подари на някого. Във време, когато всички търсим ръчно правените артикули, не може да не оценим това, което сме направили сами и сме отдали цялото си внимание и старание в изработването му. Хубавото на рисуването в такава форма е, че е едновременно социално занимание, но и възможност да останеш сам, да се вглъбиш в творбата си и да се откъснеш за няколко часа от всичко и всеки. Посетителите са на възраст от 9 до 99 години и се записват както самостоятелно, така и в по-големи групи. Специално в Пловдив от ноември има план и за организиране на още по-малките (от 6 до около 12 години). Този формат е изпробван вече в столицата, а и се оказва, че децата често влагат още по-голяма страст и въображение на бялото платно.

Dali Vino Art Gallery съвсем скоро откриха най-новия си обект именно в Европейската столица на културата 2019, за да ни предизвикат да обсипем платната с пъстроцветие. Градът под тепетата е известен  като дом и вдъхновение на много артисти, така че Косара – дамата, която пренася идеята на местна почва, е уверена, че тя тук ще се доразвие и обогати. Всеки е добре дошъл – както  по-напреднали, така и абсолютно начинаещи. Изобщо не бива да ви притеснява, ако не сте хващали четката от ученическите си години, защото от личен опит гарантираме, че ще се изненадате приятно от крайния резултат. Майстор художник стъпка по стъпка показва целия процес по претворяване на платното до най-малкия детайл и през цялото време помага с напътствия и лично внимание.

Помещението на втория етаж на Mall Markovo Tepe е доста просторно и подходящо за организирането на всякакъв род партита – момински, рождени дни, детски забавления с четка в ръка и фирмени събития. В момента са разположени 35 места за рисуване, но капацитетът  позволява до 40 художници-ентусиасти да получат своето работно кътче, в което да разкрият маестрото на четката в себе си. Интериорът на всички помещения следва една линия на бутиков wine bar, където под звуците на отпускаща музика и с предоставени всички необходими материали, да се отдадете на изкуството, наслаждавайки се на специално селектирано вино.

Цялото преживяване е като истинска арт терапия, особено когато в забързаното ежедневие нямаме дори време да останем насаме със себе си и да фокусираме мислите си в нещо неангажиращо и отпускащо. Доказано е, че креативността и възможността да се развихриш върху белия лист повишава настроението и действа релаксиращо, а краткото бягство е като спасителен остров сред седмичния хаос.

Dali Vino Art Galery работи всеки ден от 18:30 през седмицата и от 17 часа през уикенда. На страницата и в социалните мрежи може да следите кое платно ще се претворява и да направите своя избор според предпочитаната картина. Има подходящи творби за рисуване по двойки и дори за по-големи отбори може да се организира подготвянето на една картина на няколко различни части под формата на пъзел. Страхотно е за сплотяване на екипа и за насърчаване на работата заедно.

Още по темата може да видите в Lost in Plovdiv.com.