Изкуство и Общество

Етнографският музей в Пловдив крие още много тайни

 

Разгледайте виртуално някои от най-новите експонати

 

Вече мина цял месец в извънредно положение и стриктни мерки на социална изолация. Вероятно на мнозина от нас ни се струва, че животът тече с по-бавни обороти и искрено тъгуваме по дните, които можехме да използваме за безцелни разходки из Града на тепетата. Редица световноизвестни музеи предложиха линкове за виртуални турове и вероятно сте посетили Лувъра и Ермитажа например. Пловдивските културни центрове обаче също предлагат възможността да се разходите онлайн, а Етнографския музей дори ни изненада приятно и с нови експонати.

В зала Тъкани и облекла зад витрините през изминалата седмица бяха добавени още манекени с носии,  типични за пловдивски регион. Те представят различни видове мъжки, женски и детски традиционни облекла, аксесоари към тях и тъкани, които са използвани за създаването на тези произведения на изкуството.

Току преди обявяването на началото на пандемията пък в къщата на Аргир Куюмджиоглу бе открит за посетители и хамамът. Той е датиран от Османския период и на него са се натъкнали реставратори по време на работа по фасадата на къщата през 2017-а година. Така с пълна сила може да развенчаем приказката на Чърчил, че българите не се къпели. Откритието се намира в двора на музея, отляво на къщата на Аргир Куюмджиоглу, която е построена през 1847 г. и досега бе скрито за посетителите.  На място са идентифицирани три помещения от хамама, разположени последователно едно след друго. Разкритите и експонирани останки представят характера на градежа, а частично съхранените оригинални мазилки от вътрешността на хамама са интегрирани в общото консервационно решение.

Повече информация и снимки на различните зали може да разгледате в един от предишните ни текстове, а не пропускайте да се „разходите” с нас и до Къщите в Старинен Пловдив, които често са пропускани от туристите.

Източник: Lostinplovdiv