Изкуство и Общество

Софийската опера излъчва онлайн постановка за световния ден на балета

В Световния ден на балета, Софийската опера кани всичките си зрители на безплатна онлайн постановка.

В 17.00 часа в YouTube канала на операта ще бъде представена постановката „Концертът” – комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила. Етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя за него хореографът Киплин Хюстън, постановчик на творбата, предава NOVA.

Това е може би най-популярният балет в спектакъла „Великите американски хореографи“, поставен в Софийската опера. Той се играе почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е „лунатичен“ и „шедьовър на комичното балетно изкуство“. Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.

Киплин Хюстън признава, че когато е работил през 2013 г. в Софийската опера и балет е знаел имената на всички, дори тези на портиерите. „Научих това от Баланчин – споделя Хюстън. Той се обръщаше поименно към всеки в балета, дори към хора, които е виждал само веднъж. Знаеше, че само това е начинът всички да се чувстват част от големия театър, от големия успех и голямата мечта.”

Решението на UNESCO да има световен ден на балета е взето в именно град София през 1982 година.