Арт Новини

„Диханието на простора“ – изложба живопис на Сетлана Атанасова

Диханието на простора“ – изложба живопис на Сетлана Атанасова

12 септ. 2018 г. – 26 септ. 2018 г.

“Виждам, усещам, създавам !

Всяка отделна картина говори за едно пътуване в моя живот. Впечатленията от природата докосват сърцето ми и това влияе върху моите чувства, мисли и настроения. Всичко това остава като отпечатък в душата ми. Движения, нюанси на цветовете, които носят усещане за ухание, светлина, въздух и воден свят. От тъмно и дълбоко се издигам в чудна светлина, която ме тегли нагоре, тласка ме към повърхността и ме кара да влизам в новите нива на живота. Отразявам тези чувства върху платната си като показвам един свят по-чист, по-нежен, по-спокоен и по-щастлив. С тези цветни палитри се стремя да Ви заведа на далечни пътувания с усещането за размисъл, трепети и сбъднати мечти. Животът ни е низ от невероятни истории и се надявам моето изкуство да предизвиква различни усещания и преживявания във всеки от Вас. “ 

от автора: Светлана Атанасова

Светлана  Атанасова е родена в гр. Смолян, живее и работи в град София. Завършва през 1985 г. Художествената гимназия за Приложни изкуства в гр. Смолян със специалност – текстил. Привлечена от дизайна на дамско и детско облекло започва да се обучава при монголската преподавателка по текстил Ганханд Лхам Сурен, а по-късно завършва колеж по моден дизайн. Въпреки интереса към модата, тя успоредно се занимава със своето усъвършенстване в областта на живописта с маслени и акрилни бои. 

  С течение на времето и търсене на нови техники и форми върху своите платна, тя започва да вгражда фигурални елементи. Вдъхновява се от природата, енергията на въздуха, земята, водата сливащи се в ефирни рисунки на женски фигури, животински и растителен свят.  Поток от вътрешна светлина, усещане на хармония и любов.

  „Има толкова много красота навсякъде и се опитвам да я уловя, за да създам моите произведе-ния, които ще ангажират въображението на зрителя и ще вдигнат духа му.“

Светлана Атанасова обича да търси и да опитва в нови посоки. По пътя на нейното развитие и твор-чество започва да се  занимава с техника на рисуване върху коприна. Пренася своите умения върху естествена коприна в шалове и картини.

Светлана Атанасова е една българска съвременна художничка създала картини за много частни колек-ционери от България, Германия, Австрия, Англия, Сърбия и САЩ.

  Участвала е в Национални и съвместни изложби в България, Германия, Южна Франция /Марсилия/.

1989 г. –  Участва като млад автор в Национална изложба по текстил в гр. Смолян, България;

1990 г. – Участие в изложбен център „НWK“ – Кобленц, Германия – текстилно пано;

1991 г. – Започва да се изявява с живопис маслени и акрилни бои;

2001 г. – Самостоятелна изложба – живопис, изложбена зала в Централен военен клуб – гр. София; 2001 г.- Съвместна изложба с Кристиян Канев на тема „Вдъхновение“ – гр. София ЦВК;

2003 г. – Участие с живопис на Международен панаир за млади автори Марсилия /Южна Франция/; 2005 г. – 2007 г. – Работи за поръчкови колекции – живопис към оформяне на вътрешни,

интериорни решения;

2007 г. – 2016 г. – Занимава се с моден дизайн по определени проекти и колекции;

2017 г. – Работи с графичния дизайнер и фотограф Димитър Димитров по рисувани и анимирани образователни програми за малки деца в САЩ.

2018 г. – Самостоятелна изложба Арт Галерия Европа – гр. София.

Материалът „Диханието на простора“ – изложба живопис на Сетлана Атанасова е публикуван за пръв път на Art Gallery Europe.