Изложба

Опера Пловдив гостува със снимки от спектакъла „Орфей и Евридика“ в София

Очакваме фотоизложбата в Града под тепетата, след завръщането ѝ от Рим

Италианският културен институт в София и Държавна опера – Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на открита изложба пред Народен театър  „Иван Вазов“ с фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода.

Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open.

Операта подпали Античния (ВИДЕО)

В 24-те фотографии на Александър Богдан Томпсън са събрани емоциите на артистите и невижданата по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър.

Фотографиите са изложени от 1-ви до 14 юни.

Куратор на изложбата е Нели Раданова, а позициите в Градската градина пред Народния театър са предоставени от Столична община. Следва фотоизложбата да бъде представена в Рим и в Пловдив.

Стефано Пода е италиански артист, известен като създател на театър, основаващ се на целостта на изкуствата и стремящ се към цялостно възприемане, което превръща операта в пластично изкуство, богато на видения. Така неговата версия на „Орфей и Евридика“ на Глук в Римския театър на някогашния Филипопол намира естественото си място на античен спектакъл, който търси модерността в универсалния характер на мита и изгражда идеален мост между Италия и България, между мит и постмодерност, между историята и операта, разбирана като синтез на изкуствата.

Изложбата се осъществява с любезната подкрепа на Столична община.

Александър Богдан Томпсън не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът – тя бива едновременно и носител на авторовото усещане, и генератор на емоции, които търси да отключи у зрителя.

До сценичната фотография, като свое средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият той работи на сцената – като певец и помощник-режисьор в Операта в град Есен – Германия. Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури.

Откроява се работата му по проекти на сцените на Държавна опера – Пловдив, Софийска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.

На откриването на изложбата присъстваха Посланикът на Италия в София – Стефано Балди, директорът на Италиански културен институт – Верена Витур, директорът на Опера Пловдив – доц. Нина Найденова, кураторът Нели Раданова, гости и приятели.