Изложба

IN MEMORIAM – Кристо и 5-те най-значими негови проекти

Skener.bg представя впечатляващи инсталации на родения в България световноизвестен художник Христо Явашев – Кристо, които са се появявали в различни кътчета по света, на фона на внушителни пейзажи, както и на емблематични места в големи градове.

„Желязната завеса“, Париж (1962)

Един от първите проекти на Кристо и съпругата му и творческа партньорка Жан-Клод е стена от 89 петролни варела, издигната на улица „Висконти“ в Париж.

Стената от варели, наречена „Желязната завеса“, е творческият протест на двойката срещу издигнатата година по-рано Берлинска стена.

Кметството на Париж не дава разрешение за проекта, но въпреки това двамата творци продължават работата си и блокират движението за осем часа, преди да демонтират инсталацията.

„Чадърите“, САЩ и Япония (1991)

След месеци работа близо 3100 огромни чадъра са отворени в един и същи ден в Калифорния, САЩ, и Япония, за симултанна инсталация, останала на показ в продължение на 18 дни.

Приблизително половината от чадърите с височина шест метра са със син цвят и са инсталирани в японската префектура Ибараки, останалите в Калифорния са яркожълти.
Инсталацията символизира сходствата и различията в начина на живот и оползотворяването на земята в две вътрешни долини в Япония и САЩ, обяснява творческият тандем.

Онлайн изданието „Артси“ описва инсталацията като „един от най-големите проекти на планетата в наше време“.

Проектът е белязан от две драми – през 1991 г. американка е премазана от един от гигантските чадъри, а при демонтирането им загива японски работник.

„Опаковането на Райхстага“, Берлин (1995)

Опаковането на сградата на Райхстага със 100 000 квадратни метра сребристо платно – един от най-емблематичните проекти на Кристо, е реализирано двадесет години, след като художникът иска разрешение.

Отхвърлян нееднократно от Берлин, проектът успява да „види бял свят“ след одобрение от парламента през 1994 г.

 

„Това беше едно от най-красивите неща, които някога съм виждал“, споделя Кристо за британския в. „Гардиън“ през 2017 г. Посетен от милиони хора, Райхстагът остава опакован в продължение на две седмици, въпреки желанието на града да съхрани проекта малко по-дълго.

„Плаващите кейове“, Италия (2016)

Ефимерната инсталация на езерото Изео представлява плаваща пътека с дължина три километра, изградена от около 220 000 жълти полиетиленови куба с висока плътност, които оформят люлеещата се платформа. Инсталацията, свързваща остров Монте Изола и малкия остров Сан Паоло, създава усещане на посетителите, че „ходят по вода“ или „по гърба на кит“, обяснява Кристо.

Инсталацията, която остава изложена на показ в продължение на 16 дни, е първата, която художникът осъществява сам след смъртта на съпругата си Жан-Клод през 2009 г., въпреки че двамата я замислят заедно и работят над нея от 70-те години на миналия век.

„Мастаба“, Лондон (2018)

Кристо представя последната си творба – загадъчната пирамида Мастаба с тегло 500 тона, изградена с помощта на 7506 варела насред езерото Серпънтайн в лондонския Хайд Парк. Целта на проекта е по-скоро да възбуди дебат, отколкото да стимулира сетивата.

„Няма послание – идеята е всеки да открие по нещо“, споделя Кристо в интервю за Франс прес.