Изложба

„Сардиния”, изложба на Галя Йотова в Credo BOX

Първият проект в пространството на Credo BOX беше показан на 9 март. Името му е Сардиния”, а автор е фотографката Галя Йотова. 

Сардиния 

Сардиния е зад прозореца„Тя“ гледа , наблюдава, бди, очаква през прозореца.   

Прозорецът е главният герой, а тялото е само тяло.  

Окото гледа, прозорецът е рамка, а другото е „живот, събран в няколко обикновени изречения“ (Михайло Пантич).  

Прозорецът и „Тя“ е в илюзията на „Човешкото състояние“ и Рене Магрит. „Тя“ се превръща в картина на Иван Ненов и започва да се облича в ранното утро пред балкона зад прозореца на фона на морето и малка улица (някъде в Сардиния?), за да се обърне във „Фигура на прозореца“ от Салвадор Дали.  

Една птица се мерва горе, но долу Хичкок сочи с пура в ръка „Прозорецът към двора“.   

Зад прозореца е Сардиния. „Тя“ гледа, бди, чака…     

„Човешката култура взета като цяло може да се опише като процес на постепенното себеосвобождаване на човека. Езикът, изкуството, религията, науката са различни фази на този процес. Във всички тях човек открива и доказва една нова сила – силата да съгради свой собствен „идеален“ свят.“ – това казва философът Ернст Касирер в книгата „Есе за човека“. 

Сардиния е измислица. 

Сардиния е кадър от цветен филм. 

Сардиния е въобразена истина за реалност, забравена, припомняна.  

Сардиния се побира в кухината на Credo Box и върху лист размер А3.  

 * * *

Credo BOX е ново изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е малка светла нишав която ще бъдат показвани камерни проекти на художници. Това е място както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творбатака и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.  

Credo BOX ще се радва на бързата реакция на артисти от широк художествен спектър, на експериментални проекти или на отдавна отлежаващи в ателието идеи.  

Credo BOX ще предизвика не само художниците, но и хора от други сфери на изкуството, да представят свое произведение, мислейки без ограничения, но в определеното от нишата пространство. Представените проекти ще бъдат с различна продължителност и отделни от основната изложбена програма на галерия Credo Bonum.  

Credo BOX ще играят и ролята на своеобразен вход, преддверие към актуалната изложба.  

Повече информация за Credo BOX може да откриете на уебсайта на фондацията и галерията, както и във фейсбук