Арт Новини

Диана Иванова в „Павилион на утрешния ден“ 2

Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало като „Аз живях социализма“ и международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речкa. Днес тя е гост в проекта „Павилион на утрешния ден“, за да сподели своите наблюдения за живота в извънредни условия.


От какво се отказахте и какво ново започнахте през последните седмици?

Спрях част от моите дейности на човек, работещ на свободна практика – уроци по йога, работилници и семинари. Започнах активно да проучвам онлайн възможности за йога, медитация, обучения. Направих първата йога сесия през WhatsApp. Получих предложение да направя уебинар и приех, като ще ми е за първи път. Започнах активно да градинарствам, засадих едно бадемово дърво, поръчах два стари сорта дюля и смокиня.

Какви позитивни тенденции ще донесе в живота ни сегашната ситуация?

Това поемане на дъх, спиране, излизане от коловозите ще донесе вероятно ново отношение към миналото. Слушах наскоро един уебинар, в който водещият казваше, че човек сега трябва да забрави миналото, защото всичко вече е различно. Дали е така? Дали няма да се случи точно обратното – да видим ценните неща в миналото, начинът, по който изпращаме мъртвите. Упорито си мисля, че кризата ще промени преди всичко отношението ни към смъртта. Когато преди години за първи път се сблъсках с “Тибетска книга за живота и смъртта”, бях много впечатлена от посланието – че след грижата за човешките права ще ни се наложи да се замислим за грижата за умиращите – и че върховно право на всеки е да умре добре. И че еднакво важно е не само как живееш, а как умираш.

Кое е вашето най-силно лекарство в настоящото предизвикателство?

Странно – дишането. Мисля, че докато сме свързани силно и осъзнаваме дишането си, не можем да се отдадем на паника. Дишането е в настоящето, паниката – не е. Друго лекарство –  стоенето на слънце, готвенето, слушането на птиците.

Кой е положителният пример за човешко отношение или постъпка, което ще запомните от сегашната ситуация?

Музиката от балконите на Италия.

Кое е първото нещо, което бихте направили, когато се завърнете към нормалния си живот?

Да прегърна съседите, да се разходя в Ботаническата градина в Бон, да проверя възможностите за пътуване до България.