Арт Новини

Юлий Таков. Дългото пътешествие

#Изложба-В-Изложбата

В новата серия рисунки, създадена през месец април 2020 г., Юлий Таков поставя в центъра художника (или себе си) и представата за значимостта на неговите занимания. От една страна, подобно усещане е важно за оцеляването на твореца, а от друга – създава у него романтична представа за собственото му съществуване.

Ситуацията на изолация по време на световна пандемия задълбочава тези усещания. Наред с по-осезаемите страхове, като компенсаторен механизъм се появява оптимизмът и размерът на мечтите се уголемява.

В акварелните рисунки Творецът (не случайно с дълга бяла брада, напомняща на Бог Саваот) „плува“ из пространството на вселената и размахва своя основен инструмент – четката. Нейните хиперболизирани размери напомнят различни спортни уреди, с които като че ли художникът иска да постигне рекорди и да подчини света. Пейзажът се сменя, денят се редува с нощ, но за „атлетическите дисциплини“ няма почивка. Четката е и копие, с което да се завладяват територии или да се побеждават собствените страхове. Атлетичната фигура на художника напомня (макар и с известна ирония) древногръцките статуи и теориите на Поликлет за постигане на съвършенство.

В няколко рисунки от серията Юлий Таков повтаря многократно главата на героя. Както споделя и самият той: „От една страна художникът е в обществото между себеподобните си и неговата уникалност е поставена под въпрос. От друга, самият той се мултиплицира до безкрай.“ Многозначността и възможностите за различни интерпретации са важни за автора.

 

Юлий Таков е роден през 1971 в  София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, 1991, както и Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на проф. Николай Майсторов, 1995. Изложби: „Да можеш да летиш“ (съвместно с Калина Мавродиева), галерия „Ракурси“, София, 2019; „Ловни трофеи“, галерия „Ракурси“, София, 2017; „Ловни трофеи“, галерия „U.P.A.R.K.“, Пловдив, 2014 и др. Участва в групови, международни, национални и кураторски изложби на съвременно изкуство:
„Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019; „Проф. Николай Майсторов и ученици“, Национална художествена галерия „Квадрат 500“, София, 2018; „Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия, 2015 и др. Номиниран е за Наградата за живопис в Национална изложба „Бургас и морето”, градска галерия, Бургас, 2014. Носител е на Трета награда в Националната изложба конкурс на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, 2004 и на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова.

 

#Изложба-В-Изложбата се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата”.

#Солидарност_В_Културата