Изложба

Галерия „Етерна” се събуди за живот с изложбата на Яна Костадинова „Линия на пресичане”

 

 

Художничката и сценограф Яна Костадинова откри изложба живопис в галерия „Етерна“ снощи и даде старт на живота в пространството за култура след извънредното положение. Много жадни за изобразително изкуство пловдивчани се събраха в галерийното пространство, което превърна безистена на главната в арт център. Пред гостите художничката подчерта, че вдъхновение за създаването на новите й работи е самата галерия. „ Благотворното пресичане на подходящо изложбено пространство с актуалните ми живописни интереси – това виждате  посетителите”, посочи авторката.

Картините в изложбата „Линия на пресичане” са под влиянието и на един нов социален феномен, свързан с пандемията COVID-19 – социалната изолация. Преподавателката дава интересен прочит на този наложен сблъсък с изкуството.

„ Благодатното време за творчество се превърна във външно наложена присъда без ясен край, без право на обжалване. Когато животът затихва, но не за да се отдаде на мисъл и съзидание, а от ужас и страх, е трудно да останеш насаме със себе и да бъдеш креативен по познатия стар начин“, казва авторката.


Снимки: Десислава Цвяткова