Изложба

Кирил Станчев (Бай Киро) – най-добрият пейзажист на българския Дунав!

Художникът Кирил Станчев е роден през 1906 в Русе. Талантът му е открит от големия български художник Димитър Радойков. След завършване на Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов художникът се завръща в Русе и посвещава целия си талант и творчество на родния град. Освен с активна преподавателска и творческа дейност, Станчев всеотдайно и упорито влага енергията си в институционалното укрепване на Русенската художествена галерия, в обогатяването на нейния фонд и създаването на Русенската група на художниците. Впечатляващи и всепризнати са неговите натюрморти и дунавски пейзажи, в които пресъздава красотата на природата с неговия уникален стил (художникът рисува само с бои и шпакли). Теорбите му се отличават с обем и перспектива, ненадминати от другите български класици.

До смъртта си през 1988 Кирил Станчев постоянно и неуморно се занимава с активна преподавателска работа. Десетки са неговите ученици и последователи, голяма част от които днес са сред признатите и уважавани имена в българската живопис. Негови приятели са били Кирил Цонев, Илия Петров, Елин Пелин, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Асен Василев, Корнелиу Баба, Борис Караджа и др.
Днес картини на Кирил Станчев са притежание на фонда на РГХ, държавни институции, банки (ОББ), галерии и частни колекции в България и Европа.

Вижте картината в нашия антиквариат тук >>