Изкуство и Общество

РОМАН ГУМАНЮК и ИВАННА ШМЕЛЕВА съвместна изложба „Земята на Хората“

Съвместна изложба  “Земята на Хората”

Откриване на изложбата: 4 август /вторник/ от 16:00 часа

Куратор на изложбата: Вадим Сергеевич

В подкрепа на народите на Европа и на целия свят в борбата с коронавируса

 

В експозицията «Земята на Хората» са представени картини на тема България, Украйна, Италия, Полша, Гърция и Киргизия.  Художниците – Роман Гуманюк и съпругата му  Иванна Шмелева, са родени в Киргизстан, в страната на високите планини.  Последните 5 години живеят в България.  Били са в Украйна много пъти. В своята родна страна, Роман е имал и двама прадядовци там. Въпреки  голямата поредица от самостоятелни изложби, това е второто им съвместно изложение.  Първата съвместна изложба „Страната България“ се проведе в столицата на Казахстан, с българското посолство в Казахстан в Деня на славянската писменост и култура през май 2015 г.

Роман Гуманюк има 39 самостоятелни изложби в музеите и галериите на Украйна, Беларус, България, Италия, Франция, САЩ, Казакстан, Киргизстан и в други държави. Също така авторът е участник на VI Биенале  на съвременното изкуство във Флоренция, Италия.

Първата самостоятелна изложба на Роман Гуманюк «Под звездно небе» се състоя в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г. Изложбата бе посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“.  През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил  Украйна, както и с паметен медал „25-тата годишнина от Чернобилската катастрофа“ от „Съюз Чернобил“,  Киргизстан.

Уебсайтовете на художника Роман Гуманюк:

www.gumanyuk.com

www.chernobylshadows.com

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер.  Авторката е участник в различни  конкурси и изложби. Притежател на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика.

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката в  България, и се проведе със съдействието на българско общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек.

В столицата на България, авторката организира 8 самостоятелни изложби.

Уебсайт на художника Иванна Шмелева:

www.shmeleva.net