Арт Новини

Откриват Националните есенни изложби на 1 септември

Броени дни остават до откриването на тазгодишните Национални есенни изложби. Те ще се проведат под надслов „ Места до поискване”. Старт на едно от най-очакваните културни събития ще бъде даден на 1 септември, в Балабановата къща.  Девет автори ще представят творбите си в някои от знаковите къщи в Стария град и в рамките на цял месец ще събират гладната за изобразително изкуство публика.

„ „Места до поискване” няма за цел да поставя тема на участниците, нито пък да настоява зрителите да разбират изложбите през неговата призма. Вместо това „Места до поискване“ заговаря за измеренията на едно ново пространствено структуриране на света, което произтича от натрупването на разнородни културни традиции и състоянието на цивилизованост. Подобен фокус предлага да се мисли за местата с изтрита или неустойчива идентичност – зони на човешкото обитаване, колонии на съзнанието, отломки от навици, действия, рефлекси, разпилени следи от всекидневна дистопия. През инерцията на обитаването, на загнездването тези бездомни пространства са органично навлезли в живота на съвременния човек, те са новата му кожа. И в същото време тези места са неизразими, те успяват да се изплъзнат от опитите за дефиниране или фиксиране в образ”, казва кураторът проф. Галина Лардева.

„ Именно в своето лутане към намирането на израз местата преминават през междинни спирки и метаморфози: нестабилизирани желания, несъсредоточени усилия за себеразбиране, къси съединения в значенията на знаци от разпознаваемата реалност, опити за ориентация в мъглявините, разположени между навсякъде и никъде. Не ние се раждаме, губим, появяваме и изчезваме – явяват се и чезнат местата. Чертаят и означават нашите траектории на съществуване, търсят връзките и посоките вместо нас, аранжират ни като свои пътуващи колекции от образи, които във всеки момент подлежат на завръщане, които във всеки момент се завръщат. Дори тогава, когато няма къде да се завърнат”, допълва проф. Лардева.

АВТОРИ
БАЛАБАНОВА КЪЩА
ВЕСЕЛИН НАЧЕВ – живопис/ Дълбока зала
ИВАН МАТЕЕВ – графика/ Сводеста зала
АНТОН ТЕРЗИЕВ – живопис/ Първи етаж
АЛБЕНА ПЕТКОВА – живопис/ Двор

КЪЩА ХИНДЛИЯН
ГРЕДИ АССА – рисунка/ Веранда
СОНЯ СТАНКОВА – фотография/ Мааза
ПАВЕЛ КОЙЧЕВ – скулптура/ Двор

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
СТИЛИЯНА УЗУНОВА – живопис/ Зала
МИХАЕЛА КАМИНОВА – скулптура/ Двор

Националните есенни изложби се провеждат през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част от културния календар на града – форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет или десет самостоятелни изложби, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените граници между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014), Ан пасан (2015), Огледало (2016), Плацебо (2017), „Отвъд повърхността“ (2018) и „Поетика на образа“ (2019), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Събитието се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 г.

С подкрепата на: КЦМ 2000 АД Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна Пловдив

Рекламен дизайн Софрони Върбев