Арт Новини

Галерия Възраждане става на четвърт век

 

 

Празнува с изложба живопис на Петър Мичев

 

 

На 02.09.2020 г. от 17:00 ч. до 20:00 ч., галерия „Възраждане“ ще посреща гости по случай своя 25-ти рожден ден и магичната изложба „Образи от седмото небе“ на Петър Мичев – Педро.

 

„В 18:00 ч. в двора на галерията ще приветстваме гостите и ще открием изложбата, която ще продължи до 21.09.2020 г. На откриването ще връчим традиционната награда „Арт Медия“ за арт журналистика. По повод празника ще има и томбола за всички гости на галерията, като изтеглените печеливши ще получат подарък графична творба.

 

Всички са поканени!

 

25 години Галерия „Възраждане“! Над 540 изложби, над 36 албуми и каталози. 25 години красиви и светли емоции, прекрасни нови запознанства и срещи както с художници, така и със зрители, посетители и клиенти.

 

 

Благодарим Ви!

 

 

Заради Вас, заради Пловдив и България винаги сме се стремяли да Ви показваме качествено, различно и стойностно изкуство, да бъдем честни и с труда си да стоим с високо вдигната глава. Така смятаме да продължим и за напред. Защото 25 години не стигат!

 

 

Започваме новия сезон с вълшебника Петър Мичев. Вече 22 години работим с него. Не ни е посрамил, не сме го посрамили. Избрахме за Вас, нашите гости, от хубавото – най-хубавото – картини за любов и красота, за копнеж и страст, нарисувани по онзи екзотичен и неповторим маниер, който го умее само маестро Петър Мичев,“ Сим Алексиев.

 

Петър Мичев е роден на 9-ти май 1955 година в град Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15-годишна възраст. Между 1974 и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България.

 

Светът го открива през 1990 г. в брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали.  Открива големи експозиции във Франция, Белгия Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.

 

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на Юнеско на 20 век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г.   четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „ДьоЛа Моне“ в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак.

 

Петър Мичев е участвал в над 450 групови вернисажа и е реализирал над 160 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка.

 

От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

 

В периода 2000 г. – 2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”.

 

След 5 годишното му пребиваване в Тампа, 8 милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка – символ на щата. Петър Мичев – Педро е сред най- скъпо продаваните български художници.

 

Мичев има над 16 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 50 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин, Симеон Сакскобургготски, Американски киноактьор Стивън Сегал, австралийския милиардер Клайв Палмър  и руският мултимилионер Гедадий Гайтамак.

 

Освен в музея на Ватикана, картина е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори.

 

Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г.