Арт Новини

Д’Нейчо открива изложба ‘‘Еволюция едно‘‘ в галерия „Капана“

От 6 септември до 8 октомври художникът Нейчо Дойчев – Д’Нейчо ще представи пред пловдивската публика „Еволюция едно“ – изложба с ретроспективен характер, разположена на двата етажа в Галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ №29. На първия етаж авторът ще покаже творбите от едноименния си проект, а на втория ще се подредят произведения от различни етапи на творческия му път.

Отвореното откриване на експозицията ще е от 17 до 20 часа в Деня на Съединението, когато почитателите на изкуството ще могат лично да се срещнат с автора.

Нейчо Дойчев – Д’Нейчо за проекта ‘‘Еволюция едно‘‘:

„Мотивацията и идеята за проекта ‘‘Еволюция едно‘‘ са провокирани от протичащите процеси на дигиталната революция в обществото, започнала преди десетки години.

 
Човешкият вид е биологично същество с органично и духовно развитие в своята ‘‘Нулева еволюция“ , развивала се и оформяла се с милиони години.

‘‘Еволюция едно‘‘ е започналата подмяна на човешката анатомия чрез развитие на технологиите. “Еволюция едно“ е начало на промяна на естествената човешка еволюция.

‘‘Еволюция едно‘‘ е промяна на органичното и духовно съзнание в търсене на биологично безсмъртие в далечното бъдеще и с вероятност за изчезване на биологичния вид . ‘‘Еволюция едно‘‘ е втора версия човек.

 Проектът ‘‘Еволюция едно‘‘ е моя добавена реалност на въображение в алтернативния свят на бъдещето.

Проектът е нещо повече от изкуството на въображението, изобразявайки го със съвременни артистични материали – холограмно фолио , пластично огледало , плексиглас , скулптура и др.

Послание на проекта ‘‘Еволюция едно‘‘ : ‘‘Хора, трябва да опазим красивата си човешка биология.‘‘

Бъдещето изглежда толкова неизвестно и загадъчно, че всички мои методи да го визуализирам с формите на изкуството изглеждат абсурдни и нереални, но си струва… за артиста.“
 
Нейчо Дойчев – Д‘Нейчо

Нейчо Дойчев – Д‘Нейчо е роден в Стара Загора, България, на 3 януари 1950 година във военно семейство. Учи във военно училище по настояване на родителите си, но през 1972  го напуска и записва Великотърновския университет във факултета по изобразителни изкуства. Завършва монументални изкуства през 1976 година. От 1977 г. започва да работи в Градска художествена галерия в град Пазарджик, а от 1990 до 2010 г. е неин директор.

През 1986 г. прави първата си самостоятелна изложба в София. А в 1990 г. става член на СБХ. Член е на Дружеството на Пловдивските художници.

От 2013 г. пребивава в Нидерландия и от 2014 е член на Асоциацията на професионалните холандски художници/NABAК/.

Колекцията ‘’Evolution one’’показва в изложенията – ART EXPO AMSTERDAM, ART EXSPO ZALSBURG 2017 ,  ART EXSPO NEW YORK 2018 , ART EXPO MIAMI SPECTRUM 2018 , ART EXPO NEW YORK 2019 .