Арт Новини

Индийският посланик откри изложба „Махатма Ганди – сила на Истината“

Посланиците на Индия и Южна Африка у нас Пуджа Капур и Табо Тахе откриха изложба, посветена на Махатма Ганди.  Експозиция „Махатма Ганди – сила на Истината“ бе представена в Ивент център „Махатма Ганди“ в Пловдив тех парк. Това е поредното представяне на изложбата като тазгодишното издание е посветено на 150-годишнината от рождението на бореца за човешка свобода.  

Събитието започна с изпълнение на българския и индийския химн, след което Н. Пр. г-жа Пуджа Капур официално откри изложбата като представи пред гостите историята на духовния лидер. В събитието тази година се включват най-добрите наши живописци в 18 творби вдъхновени от живота и делото на Ганди.

„В изключителните произведения на изкуството събрани в тази експозиция резонират идеите и идеалите на Ганди. Те ще ви говорят по много личен начин“, заяви Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. По думите й инициативи като тези създават невероятно приятелство между Индия и България.  

На 2 октомври се навършват 151 години от рождението на Ганди, а преди повече от десетилетие ООН обявява този ден като Световен ден на ненасилието.

Изложбата се осъществява със съдействието на Индологическа фондация „Изток – Запад“ и Посолството на Индия и може да бъде разгледана до 9 октомври.