Изложби

Соня Станкова посрещна десетки приятели и общественици на изложбата си в ГХГ

 

Огромни по мащаб фотографии превръщат абстрактната среда в реалност

 

Моника Роменска: „Соня е въздушната целувка на фотографската тежка артилерия“

 

 

Светлината, която Соня Станкова рисува с фотоапарат, струи в пространството на Градската художествена галерия на Главната улица на Пловдив. Снощи, за да видят Соня и да се насладят на светлината ѝ в Залите за временни експозиции дойдоха десетки приятели и общественици, на откриването на впечатляващата ѝ самостоятелна изложба под наслов „Абстрактна реалност V“.

 

Артистична, експериментираща, енергична и завладяваща, Соня Станкова е в зенита на творческия си размах, на признанието на публика и специалисти.

 

В новият и проект огромни по мащаб фотографии превръщат абстрактната среда в реалност, завладяват с цветове и наслоени образи.

 

Заобиколена от колеги, почитатели, приятели, тя получи поздравления от заместник-кмета на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов, на когото  живо обясняваше сложния творчески процес по наслагване на изображение върху изображение, без намесата на обработващи дигитални програми, до постигане на желания многопластов колоритен и композиционен ефект.

 

Творбите ѝ са разпознаваеми, почеркът -неподражаем, резултатът – живопис с фотографски средства. Или както подчерта при откриването на изложбата Моника Роменска – график, уредник в галерията и нейна близка приятелка: „Соня е въздушната целувка на фотографската тежка артилерия“.

 

Изложбата е съпътствана от прекрасен каталог и поредица единични фотографии с размер А4 в елегантни папки.

 

Експозицията е с вход свободен и може да се разгледа до 27 октомври. Работното време на Залите на ул. „Княз Александър I“№15 е от вторник до неделя от 10.00 до 18.00 часа.