Арт Новини

Галерия „2019” отесня за юбилейната изложба на Румен Жеков

„Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив и с пълното си съзнание мога да заявя, че го правя по-специален и по-уникален като град“, каза пред много приятели и почитатели на изкуството художникът Румен Жеков, който снощи откри ретроспективна изложба в галерия „2019”. С нея той отбелязва 60-ата си годишнина.  

Изложбената зала се оказа тясна, за да събере малка част от работите на твореца, създадени през годините. В „Избрани произведения“ Жеков е събрал творби от всички етапи от артистичния си път. Могат да бъдат видени картини от студентската му квартира в София (1982), дипломната му работа от Националната художествена академия, която завършва през 1988 г., серии и цикли от 80-те и 90-те години на миналия век, както и от изминалите 20 години на новия.

Както обобщи в словото си на откриването скулпторът Иван Тотев : „Имаме си работа с художник, който много добре знае, какво прави“. Тотев очерта осем характерни черти в творчеството на Румен Жеков, сред които способността му да генерира образи, превърнали се с времето в знаци, изключителният му усет за картинност, постигана понякога само с няколко мазки или щрихи, умението му да вижда. Но сред най-характерните черти на стила му са лаконизмът и простотата, съзнателният отказ от еклектика.

Онова, за което не е останало място в тази експозиция, са неговите работи, създавани в периодите на творчески изяви с групите „Ръб“ и „Диско 95“, на които е съосновател.

„В нашите обсъждания Румен винаги е бил интелектуалният стълб на групата“ – подчерта в приветствените си думи художникът Емил Миразчиев.