Арт Новини

Атанас Хранов нарисува агрегатните състояния на лятото, вдъхновен от поеми на Александър Секулов

Красив танц между визуалност и текст. Това очакват почитателите на художника Атанас Хранов от новата му самостоятелна изложба „Другото време”. Експозицията вече е подредена в галерия „Аетерна” и ще бъде открита утре вечер в безистена на Главната. Поредният цикъл живопис на твореца е вдъхновен от три поеми на приятеля му Александър Секулов. А написаното и нарисуваното от двамата ще се слеят по оригинален начин, през една от витрините на културното пространство. Галеристът Стоян Даскалов ще насложи върху стъклото фрагменти от поемите така, че гледайки изложбата отвън, картините ще се виждат през текста.

„ Другото време е лятото в неговите измерения. То не е единствено време за почивка, за коктейли на морския бряг. То има много измерения, различни агрегатни състояния. Тези измерения ги открих в поемите на Александър Секулов, които са много различни като настроения. Всъщност това беше моето предизвикателство- за първи път работих по конкретен текст и образите не излизат от мен, а от поемите, идват от някой друг. Трябва да уточня, че работите не са илюстрации към поемите. От текста съм взел идеята и настроението и съм ги направил в картини. Това бе по-трудното и коректно отношение към задачата”, обясни в навечерието на откриването на изложбата Атанас Хранов.

Художникът разкри, че е започнал цикъла с поемата „Влюбеният дирижабъл”, защото темата му е била по-лесна като начин на мислене, по-близка о това, което е правил досега. „ В крайна сметка най- малко неща направих за тази поема, защото другите ми бяха по-голямо предизвикателство. В поемата „Лятно време” се разказва за мъжете конквистадори, които превземат света, при това не само материалния. Приключението да откриваш е също едно от състоянията на лятото. Третата беше най-трудната- „Лятото и зверовете”, където най-общо е описана раздялата с близък човек. Там обаче мисля, че се справих най-добре. По-големите предизвикателства в тази изложба всъщност са в основата й”, допълни Атанас Хранов.